Vés al contingut
Catalunya Religió
bisbat-lleida-youtuber
Fotografia: Bisbat de Lleida.

BISBAT DE LLEIDALa parròquia de Santa Maria de Gardeny va començar a emetre en directe cada dia el rosari i les misses en castellà i català per YouTube el 4 de març de 2021 i tres anys després ja tenen 200.000 visualitzacions que sumen 14.400 hores de vídeo. Davant d'aquest èxit d'una parròquia de barri, el bisbat de Lleida ha entrevistat al seu rector, Gerard Soler.

Soler ha explicat que un amic seu, que és tècnic informàtic, li va proposar emetre misses per YouTube: "Ell ens va arreglar els micròfons, ens va posar una càmera i es va comprometre a mantenir el canal de YouTube". El rector de Santa Maria de Gardeny afirma que el funcionament és molt senzill, ja que, a banda de posar en marxa la retransmissió, "una persona té un comandament que li diu a la càmera a on enfocar, com a l'altar, a on es llegeixen les lectures o als fidels".

Segons les dades del canal, que es diu comunitat parroquial de Santa Maria de Gardeny, té 1.250 subscriptors i 1.600 vídeos. Els països amb més visualitzacions són Espanya, amb 77.000, el 38,5%; seguit de Mèxic, amb 26.000, el 13%; EUA, amb 13.000, el 6,5% i Colòmbia, amb 9.500, el 5%. La resta de països són del Centre i Sud-amèrica, on també hi ha el Brasil, així com Itàlia, Portugal, Filipines, Països Baixos i Rússia. El 90% de l'audiència té més de 65 anys i la resta entre 55 i 64. El 55% són dones i 45% homes.

"M'il·lusiona que la paraula de Déu arribi tan lluny gràcies a un sistema que no ens ha costat ni 4.000 euros"

De mitjana, les misses les miren un centenar de persones, però hi ha celebracions que tenen més de 500 visualitzacions i inclús en una ocasió s'ha arribat a les 2.000. A més, destaca Soler, que "hem de tenir en compte que també fem misses o cants en català i, tot i això, arribem tan lluny". El rector assegura que "per aconseguir que tot vagi bé t'has de comprometre a fer-ho cada dia".

També assenyala que molts dies d'hivern hi ha poca gent a missa, però que "després mirem el vídeo i hi ha 70, 90 o 100 visualitzacions i llavors veig que he dit missa per a més gent". El mossèn Gerard Soler afegeix que la gent gran moltes vegades prefereixen veure la missa amb un mossèn que coneguin. "M'il·lusiona que la paraula de Déu arribi tan lluny gràcies a un sistema que no ens ha costat ni 4.000 euros", explica el rector de Santa Maria de Gardeny.

Soler també assegura que "és una ajuda pel mossèn, perquè t'ajuda a preparar-te l'homilia cada dia". Per això, fa una crida a altres comunitats i rectors de parròquies a què "vegin la importància de la tecnologia per a fer arribar a tot arreu la Paraula de Déu".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.