Vés al contingut
Catalunya Religió
opus-dei-montserrat-benediccio
Fotografia: Opus Dei.
Galeria d'imatges

OPUS DEI “Sant Josepmaria i beat Àlvar, com a pelegrins de la Moreneta són una altra manera de presentar-los com a deixebles de Jesucrist que crearen un carisma vàlid pel creixement espiritual del Poble de Déu”. Aquestes són paraules de l’abat de Montserrat, Manel Gasch, en l’homilia de la Missa conventual celebrada a la basílica de Montserrat el dissabte 24 de febrer, poc abans de la inauguració de l'alt relleu representant sant Josepmaria i el beat Àlvar.

Més de mig miler de persones d'arreu de Catalunya, han omplert la nau de la basílica per celebrar la inauguració de les escultures. En el presbiteri, quaranta preveres, entre monjos de Montserrat i el vicari i sacerdots de la Prelatura, han concelebrat amb el Pare Abat l'Eucaristia. L’acte ha estat organitzat per l’Associació de Cooperadors de l’Opus Dei a Catalunya.

L’amistat de sant Josepmaria amb la comunitat de Montserrat, ha explicat l'abat Manel Gasch, es va iniciar en els anys de la Guerra Civil, amb la comunitat de monjos exiliada a Navarra. "A Montserrat sant Josepmaria va poder viure la devoció a la Mare de Déu que havia ja marcat la seva vida, des de l’oferiment d’infant a Torreciutat fins a la seva mort i que ell volgué deixar a l’Obra", ha dit Guasch.

I pel que fa al beat Àlvar, la relació amb Montserrat fou posterior a la Guerra Civil, ja que durant els primers anys quaranta, el beat Àlvar també fou acollit a Montserrat. "Va passar a Montserrat una o dues setmanes santes, on va poder compartir la nostra tradició litúrgica, la qual cosa després va recordar tota la vida", ha explicat l'abat.

“Fem un altre pas en l'amistat de les nostres institucions, especialment amb aquesta part de l'Obra que peregrina a Catalunya, cridats tots a testimoniar la fe amb Déu, l'Evangeli de Jesucrist i l’amor a Santa Maria”

Parlant de les lectures del dia, l’Abat de Montserrat va posar èmfasi en el fet que, “en aquest camí de radicalitat ens ajuden els testimonis que venerem, entre ells, sant Josepmaria Escrivà de Balaguer i el beat Àlvar que el va seguir en la seva missió”. De Josepmaria ha destacat les seves obres apostòliques que "va marcar la vida de tanta gent i enriqueix la comunió dels sants". “Sant Josepmaria prengué aquesta idea i li dedicà la vida: convidar cristians a seguir Jesucrist i el seu Evangeli”, ha expressat. Aquesta celebració ha estat una mostra que l’empremta que ell va deixar, en aquesta idea de ser deixeble, ha arrelat profundament a la terra catalana com ho va fer en tot el món.

L’Abat de Montserrat ha conclòs l'homilia esperançada en unir institucions: “Fem un altre pas en l'amistat de les nostres institucions, especialment amb aquesta part de l'Obra que peregrina a Catalunya, cridats tots a testimoniar la fe amb Déu, l'Evangeli de Jesucrist i l’amor a Santa Maria”.

Escultures de sant Josepmaria i el beat Àlvar

En acabar l'Eucaristia amb el cant del Virolai, el vicari de l'Opus Dei per a Catalunya i Andorra, Ignasi Pujol, ha agrait a la comunitat benedictina de Montserrat l'acollida i “l'afecte que l'Obra rep i sent per part de l'Abadia de Montserrat”. Després de recordar les visites del beat Àlvar i de sant Josepmaria als anys quaranta, ha recordat moments importants de la vida de sant Josepmaria: “El 1954, en la festa de la Mare de Déu de Montserrat, sant Josepmaria va ser curat de la diabetis. Així doncs, l’Abadia, durant vuitanta-tres anys ha fet com de canal de la gràcia, mitjançant el qual ha arribat la maternal ajuda de la Reina del Cel a l’Opus Dei.”

A continuació, s'ha procedit a la benedicció i inauguració de l'alt relleu en record de l’amistat de sant Josepmaria i el beat Àlvar, al camí de Sant Miquel. L’obra, en bronze, ha estat realitzada per l’escultora Rebeca Muñoz, qui ja ha fet altres escultures dedicades al sant, com la que es troba a Sant Julià de Lòria, a Andorra, però aquesta és la primera que fa del beat Àlvar. Als peus de l’alt relleu, una faixa de bronze conté un punt de 'Camí', el clàssic d’espiritualitat del fundador de l’Opus Dei: “A Jesús sempre s’hi va i s’hi torna per Maria”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.