Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Justícia i Pau) El jurat del Premi de Periodisme solidari Memorial Joan Gomis premia dos reportatges multimèdia sobre tres continents diferents i reconeix la trajectòria periodística del fotodocumentalista Sergi Cámara

El Memorial Joan Gomis arriba a la seva XIV edició, com sempre reconeixent obres i trajectòries que posen en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promouen la justícia, la pau i els drets humans. Aquest memorial va néixer per mantenir viva la memòria d’en Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb llarga trajectòria com a dirigent i promotor d’iniciatives cíviques i associacions. El Memorial Joan Gomis s’adapta als nous temps, i premia les noves formes de narrar històries a través de continguts multimèdia. Alhora, tampoc s’oblida del feminisme: la dona no és només víctima sinó també agent de canvi. Així doncs, en la categoria d'obres periodístiques, el Memorial ha premiat ex aequo dos reportatges multimèdia.

El primer reportatge premiat és “#Sexsymbols”, projecte de les periodistes Gemma Parellada, Maria Olivella-Quintana i Majo Siscar. El reportatge se centra en dones de diferents comunitats de Bolívia, la República Democràtica del Congo i Indonèsia que s’enfronten als seus propis reptes i lluiten, de manera individual o col·lectiva, per defensar els seus drets en contextos de discriminació. El segon reportatge premiat en la categoria d'obres periodístiques és “Congo: la guerra sin fin”, del periodista Santiago Barnuevo i la fotògrafa Marta Soszynska, on es narra la vida a la República Democràtica del Congo, amb històries de superació en un dels països africans amb majors conflictes latents.

Pel que fa a la categoria de trajectòries periodístiques, s’ha premiat el fotodocumentalista Sergi Cámara que, des de 2004, denuncia la vulneració de drets humans al Mediterrani i les fronteres europees. El jurat ha valorat que retrata conflictes que ens són molt propers, així com la puresa de les seves fotografies, que transmeten el dolor i la injustícia d’una manera molt nítida.

L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 25 de novembre de 2019 a les 18.30 h al Col·legi de Periodistes de Catalunya. El Memorial és convocat per Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.