Vés al contingut
Catalunya Religió

Catalans a Roma en Sede Vacante (VII)

(J. Llisterri / E. Muntané) Com a arximandrita i rector del Col·legi Grec de Roma el seu tractament és similar al d’un abat. Manel Nin és un monjo benedictí de Montserrat nascut a El Vendrel i especialitzat en les esglésies orientals. És professor de diverses universitats pontifícies i des del 1999 és rector del seminari on estudien seminaristes de les esglésies orientals catòliques; esglésies de ritu i tradicions ortodoxes que mantenen la comunió amb Roma.

Coneix les dificultats que viuen els catòlics de ritus oriental en els seus països d’orígens. A Iraq o Síria el cristianisme pot estar a punt de desaparèixer. Per això creu que “la gran petició al nou papa és: ajudeu-nos a sobreviure”.

Lamenta que món llatí occidental conegui “molt poc” el món oriental catòlic, però remarca que Roma ha respectat sempre aquesta diferència. Alhora, demana a les comunitats llatines de l’Europa occidental que acullin als immigrants ortodoxos catòlics amb respecte per les seves tradicions “acceptant la pròpia litúrgia i el propi clergat, cèlibe o casat, perquè és el seu clergat y no ve a suplir els buits del clergat llatí”.

En aquesta entrevista destaca també l’avenç en el diàleg amb les Esglésies orientals ortodoxes, tot i que paper del bisbe de Roma continua sent el punt més complicat d’afrontar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.