Vés al contingut
Catalunya Religió
biblia-apocalipsi

Cristianisme al segle XXI El llibre de l'Apocalipsi del Nou Testament ha centrat la primera sessió del cicle que 'Espai Obert', de Cristianisme al Segle XXI, celebra aquest curs sota el títol 'Com fer possible un cel nou i una terra nova'. La sessió ha tingut lloc aquest dissabte i ha estat una presentació a càrrec del jesuïta Xavier Alegre, professor del Nou Testament a la Facultat de Teologia de Catalunya i a la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas (UCA) de Sant Salvador.

El pare Alegre ha iniciat la seva presentació recordant la “mala imatge” que l’Apocalipsi té en la cultura pel tractament publicitari i periodístic del tema, basat en el terror i l’amenaça. Per a ell, la cultura ha ignorat una autèntica interpretació del missatge d’esperança que el text comporta. "El llibre de l'Apocalipsi no anuncia terror sinó esperança", ha dit. La base per a una bona interpretació del llibre és la comprensió del simbolisme que tal com recordava el ponent, expressa una veritat “que no ha succeït mai, però succeeix cada dia”.

Durant la ponència, Alegre ha subratllat com l’Apocalipsi utilitza tot l’utillatge simbòlic bíblic. Un exemple d'aquests són la numerologia i els colors. Pel que fa als números, Alegre ha explicat que el 3 simbolitza la plenitud; el 4 les direccions de l’horitzó; el 7 seria el resultat de la suma del 3 i el 4; el 12 és la multiplicació de 3 x 4; el 144 que és la multiplicació de 12 x 12 simbolitza la immensitat; i els 1240 dies o els 42 mesos són la meitat de set anys, és a dir un temps limitat. Pel que fa als colors, Alegre ha parlat del blanc com a símbol de salvació; del vermell com a violència; i del cendrós com a mort.

Uns altres símbols als quals s'ha fet referència durant la ponència són els septenaris del llibre de l'Apocalipsi que recorda les plagues d'Egipte que acompanyaven simbòlicament l'alliberament d'Israel. Alegre ha parlat de les cartes, els segells, les trompetes, les copes i les visions.

Un llibre "tan complex i tan interessant"

"L’Apocalipsi és un anunci de l’alliberament que Déu exercirà sobre el seu poble anunciant la desfeta de Roma i el seu emperador, Domicià", ha explicat Xavier Alegre. Domicià és designat simbòlicament com “la Bèstia” o la “prostituta”. "Ell, en el llibre, autodeïficat i idòlatra serà vençut a través de la tragèdia dels màrtirs esforçats que resistiran la seva violència".

Alegre ha destacat que el llibre del Nou Testament és "tan complex com interessant des del punt de vista del valor clau del simbolisme per parlar de Déu i entendre la Bíblia". "La seva exuberància simbòlica ens alliçona sobre l’interès ineludible d’entendre la revelació com un conjunt de poemes doctrinals, artístics, simbòlics, emocionals, èpics, morals i esperançadors a través dels quals se’ns il·lustra sobre la fe-confiança", ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.