Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) 15 de maig, festivitat de Santa Joana de Lestonnac, fundadora de la Companyia de Maria. Una dona que a partir d'una experiència de dubte, inclús de fracàs, se n'adona que la seva missió passa per 'Donar la mà' a les joves de la seva època, oferint educació a la dona del moment i a l'actualitat responent a les necessitats del segle XXI.

Joana de Lestonnac neix a Bordeus el 1556 dins una família significativa de la societat bordelesa. Es casa amb Gastón de Montferrant, amb qui té set fills, dels quals tres moren ben petits. Queda vídua després de vint-i-quatre anys de feliç matrimoni, i decideix entrar en un monestir contemplatiu l'any 1603, concretament a les Fuldenses.

Els rigors d'aquesta Regla reformada del Cister danyen molt la salut de Joana i la fan abandonar aquest estil de vida. En aquesta etapa de crisis viu una experiència profunda de Déu que la porta a discernir un nou futur: l'educació de la dona del seu temps. Se sent cridada a fundar un Orde Religiós amb la missió d'educar la dona, que s'anomenarà Companyia de Maria. Aprovada pel papa Pau V el 7 d'abril de 1607, s'obre a Bordeus la primera escola. Vindran després moltes més. Joana de Lestonac mor el 2 de febrer de 1640 deixant fundades trenta cases. 

La Companyia de Maria traspassa les fronteres i funda la primera casa a Barcelona el 1650. Des d'aquesta comunitat comencen a obrir-se noves cases per tot l'Estat Espanyol, i amb el pas dels segles la Companyia de Maria s'expandirà per tot el món.

Un carisma, el de la Companyia de Maria, que neix del dubte, del fracàs, "de la Nit", tal com diuen a la Companyia. Però també de les certeses i la llum. La certesa que Joana experimenta al monestir quan la salut es malmet i veu la necessitat de rellegir la seva vida en diàleg amb Déu. Aquest diàleg tindrà com a resultat oferir la mà des de l'educació a les situacions més desfavorides.

La figura de Maria orienta la vida apostòlica de la Companyia, li dona nom però també un estil. El de suggerir la presència d'una persona "que camina en grup i amb el grup", sent referent i horitzó.

I tot això en què es concreta avui? La Companyia de Maria és un Orde Religiós dedicat a l'educació. Una missió educativa, viscuda conjuntament amb els laics, que s'encarna en realitats i cultures diferents, i en projectes diversos. A l'Estat Espanyol són presents a diferents plataformes educatives, en projectes d'inclusió social i en un centre d'espiritualitat.

S'organitzen en el que anomenem 'Nuclis Apostòlics', tenint sis actualment a Espanya: Barcelona, Granada, Logroño, Sant Sebastià, Santiago i Valladolid. I a Catalunya compten amb diferents comunitats, com la comunitat del Col·legi Major a Barcelona, la comunitat de Sils, la comunitat a Badalona, la comunitat d'infermeria a Cardedeu, la comunitat de Mollet, a Tarragona i a Solsona.

Així com amb cinc plataformes educatives: Col·legi Lestonnac i Col·legi Major Lestonnac de Barcelona, Col·legi Lestonnac de Badalona, Col·legi Lestonnac de Mollet, i Col·legi Lestonnac de Tarragona. També tenen grups de la Xarxa Laïcal de la Companyia de Maria, delegació de la FISC, la ONG de la Companyia, i compten amb implicacions i col·laboracions a diferents Institucions i associacions com són Cintra, Arrels, Migra Studium, Casal Loiola o Benallar.