Vés al contingut
Catalunya Religió

(IQS) Nou curs a l’IQS. El passat 8 de setembre van tenir lloc els actes de benvinguda als nous estudiants de grau d'IQS School of Engineering (Biotecnologia, Química i Enginyeria Química i Enginyeria en Tecnologies Industrials) i als del Grau en Farmàcia, aquest últim organitzat conjuntament amb Blanquerna. I el dia 9 va ser el dia dels estudiants de grau d'IQS School of Management (Administració i Direcció d'Empreses).

Cada benvinguda va estar presidida per les paraules del doctor Pere Regull, director general IQS, que va esbossar a grans trets les principals característiques de "la nova etapa que marcarà el vostre futur professional, fruit d'una decisió lliure i voluntària, que, sumada a una major autonomia personal, us obrirà un camí d'èxit en un entorn molt exigent i selectiu".

IQS School of Engineering

Jordi Teixidó, degà d'IQS School of Engineering, va exposar les característiques que converteixen IQS en alguna cosa més que un centre universitari de transmissió de coneixements. A partir del símil dels jugadors professionals i amateurs, va afirmar que els estudiants d'IQS són professionals que juguen a primera divisió i que han d'aprofitar, al màxim, les potencialitats que la institució els posa al seu abast. D'entre aquestes potencialitats destacar la dedicació absoluta dels professors; les instal·lacions de recerca de primer nivell que disposa el centre; l'elevat nombre d'hores de laboratori; el campus virtual com a referent d'ús diari a l'aula, així com l'entorn més internacional que impregna l'activitat quotidiana d'IQS i que comporta el progressiu ús de l'anglès com a llengua comuna en moltes de les activitats del centre. "Les cares d'il·lusió del primer dia del primer curs d'arribada a IQS són fantàstiques. Aquí davant tenim als millors alumnes per als millors professors."

Després de presentar els tutors i coordinadors de cursos, graus, màsters i doctorats, va cedir la paraula al jesuïta i vicepresident del Patronat Alberto Barrera, professor d'IQS durant 32 anys i des de 1998 tutor de primer curs, el qual, a més de donar la benvinguda als assistents, es va congratular de l'alt nivell acadèmic dels nous estudiants en tots els graus, la qual cosa representa un permanent estímul per al rigor acadèmic que ofereix la institució.

Pere Regull va obrir l'acte de benvinguda del Grau en Farmàcia amb unes paraules d'agraïment a Beatriz Artalejo, de la Reial Acadèmia de Farmàcia, expresidenta d'AEFI, encarregada de la lliçó magistral d'inauguració del curs, i a Andreu Ibarz, director general de Blanquerna, per congratular-se de la bona marxa d'aquest projecte conjunt en el seu tercer any de camí.

A continuació Ibarz va iniciar la seva intervenció rendint homenatge al patró de la Universitat Ramon Llull, quan es compleix el setè centenari de la mort del beat mallorquí que li dóna nom, que va ser un precursor de la integració de sabers, ciutadà d'Europa, cosmopolita convençut i multidisciplinari en el coneixement, amb els seus esquemes i els seus "arbres" de la ciència, sempre al servei de les persones. Així mateix, va recordar com Blanquerna, fundada el 1948, va impulsar els estudis d'Infermeria fa 23 anys i, com, transcorregut un període llarg de temps des de l'inici d'aquells estudis, IQS i Blanquerna, en una època difícil i plena d'oportunitats, van tenir un somni, que es va convertir en realitat amb la implantació del grau en Farmàcia l'any 2014. En la seva opinió, prèviament a aquesta data, amb una sola Facultat forçada a tenir numerus clausus, els estudis farmacèutics tenien una presència molt desproporcionada en una Catalunya plena de grans laboratoris i grans hospitals.

En una completa dissertació, Beatriz Artalejo va exposar les seves idees sobre "El futur de la professió farmacèutica" amb un breu resum dels seus trenta anys d'experiència en el sector. Artalejo va fer una descripció minuciosa dels àmbits de desenvolupament professional possibles que se'ls obren als nous estudiants en funció de l'actitud i l'aptitud de cada un d'ells. Al llarg de la seva exposició, va abordar les especialitats del món biosanitari, les dificultats de la distribució farmacèutica, des dels serveis de farmàcia hospitalària fins a les oficines de farmàcia, les perspectives han variat radicalment, i va exposar les característiques dels múltiples departaments de l'Administració sanitària i de la indústria farmacèutica, analitzant els avantatges i inconvenients associats amb la dimensió de les empreses. Finalment, va assenyalar les que en la seva opinió han de ser les característiques d'un professional del sector que es concreten en la seva capacitat de liderar grups i equips, de comunicació, d'escolta, d'anticipació als problemes, de reconeixement d'errors, de reinventar-se i de gestionar l'estrès, tot això amb l'objectiu d'aconseguir un correcte balanç entre l'àmbit personal i el professional.

Després es van dirigir als estudiants Conxita Mestres, recentment nomenada degana de la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna, i Jordi Teixidó, degà d'IQS School of Engineering, que van presentar el coordinador del grau de Farmàcia, Josep Anton Cordero a Blanquerna, i Ana Cuartero, coordinadora a IQS.

IQS School of Management

En les seves paraules de benvinguda als alumnes d'IQS School of Management, Pere Regull els va animar a treure el màxim profit de tots els serveis i oportunitats que els ofereix IQS, exposant els instruments que se'ls ofereixen per a cada un d'ells. En aquest sentit, va destacar l'aposta realitzada pel centre per la projecció internacional, que es concreta en les més de 90 universitats amb les quals manté convenis d'intercanvi als quals els alumnes poden accedir, així com en la impartició d'un grup de docència íntegrament en anglès i la permanent presència d'alumnes estrangers a les aules. Així mateix, va remarcar el caràcter multidisciplinari de la institució destacant les elevades sinergies que sorgeixen entre les dues facultats que enriqueixen la formació dels alumnes. Aquest caràcter multidisciplinari és molt valorat en la futura trajectòria professional dels estudiants, trajectòria a la qual el mateix centre dóna suport a través del Departament de Carreres Professionals i mitjançant el centre de promoció de l'activitat emprenedora IQS Tech Factory. Finalment, va destacar la importància donada per IQS a la formació integral dels seus estudiants, que impregna tota l'activitat acadèmica del centre i que és potenciada a través de la Càtedra d'Ètica i Pensament Cristià.

Tot seguit, Carles Moslares, degà d'IQS School of Management, va parlar de l'alegria d'aquell moment que marca un abans i un després en la vida de tots els estudiants. "Us convido als presents a assumir els reptes d'aquest nou camí amb entusiasme i fins i tot amb passió. IQS és a partir d'ara la vostra segona casa. I aquí podreu viure la vostra vida en un entorn cada vegada més internacional i cosmopolita. Aprofiteu-ho."

Moslares va posar l'èmfasi en el caràcter cooperatiu i col·laboratiu del treball en equip. Va subratllar la perspectiva aplicada de tots els coneixements que s'imparteixen a IQS, amb l'aproximació sistemàtica a casos reals, a força de dades i xifres contrastables, complementats amb pràctiques empresarials que són el laboratori dels estudiants de management.

Va aprofitar l'ocasió per presentar Maria Àngels Portabella, com a coordinadora general del primer curs, que va adonar de diversos aspectes pràctics en relació a la marxa del curs, i per presentar la resta de tutors i professors de primer curs presents a la sala.

Finalment va tancar la sessió Regull amb una apel·lació al compromís que s'estableix entre els nous estudiants i IQS en l'inici d'aquest nou curs acadèmic 2016-2017: "es tracta d'una aliança entre els estudiants i IQS, entre IQS i els estudiants, en el marc d'una societat selectiva que sempre opta pels millors".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.