Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Fundació Escoles Parroquials) Compromís, renovació i professionalitat. Aquests tres eixos han centrat la Segona Jornada d’Educadors de la FEP, celebrada aquest dijous a l’Escola Santa Teresa de Lisieux, al barri de Les Corts de Barcelona. Sota els lemes de “som Xarxa, som Diàleg, som Social, som País, som FEP”, s’ha visualitzat la tasca de les 18 escoles parroquials de l’arquebisbat de Barcelona, que eduquen set mil alumnes. Més de sis-cents docents de la Fundació d’Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona han participat en l'esdeveniment.

El filòsof i teòleg Francesc Torralba ha inciat la Jornada amb la conferència Construir persones íntegres, fent una gran defensa de l’esperança en l’educació. “Tenim en la nostra societat un virus que se’ns menja: el desànim, el desencís. Ens convé articular un discurs sobre l’esperança, que no sigui ingenu”.

“Formar no és informar -diu Torralba-. És molt més. Formar persones és un procés infinit. Els nostres alumnes s’estan fent. Tots ens estem fent. Formar és desenvolupar les potencialitats latents que té el noi o la noia, no les que tenen el mestre o els pares.

Formar una persona és ajudar a desenvolupar el seu projecte. I cal que els educadors es formin. El drama és quan trobem persones que s’han fet grans, s’han guanyat bé la vida, però no tenen projecte. Educar és ajudar a desenvolupar el projecte de l’alumnat, el seu somni”. “S’ha de crear un microclima amable -afegeix Torralba-, per potenciar els talents i no excloure ningú. Aquest és un tret distintiu de l’educació cristiana”.

El president de la FEP, Ignasi Garcia i Clavel, després d’agrair l’esforç de totes les escoles durant els temps de la COVID, ha demanat que “estimem i valorem la nostra feina, siguem sensibles amb totes les famílies que passen dificultats i sentim-nos orgullorsos d’acompanyar a la formació dels infants, adolescents i joves. Som una xarxa de l'Església de Barcelona”.

Ignasi Garcia i Clavel ha aprofitat la Jornada per fer pública la nova imatge corporativa de la FEP, que s’aplicarà a totes les escoles a partir de l’any que ve.

També han participat a la Jornada de la FEP la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, que ha recordart que “l’acollida i la integració són a l’ADN de la FEP. Sou un un far sigueu allà on sigueu”.

El vicari episcopal i patró de la FEP, el capellà Enric Termes, ha agraït la tasca de tots els membres de la FEP, tot recordant que “som educadors, i això es nota perquè eduquem arreu i a tot hora”.

Finalment, el director general de centres concertats i privats del Departament d’Educació, Ramon Montes, ha fet una defensa contundent de l’escola concertada pel que ha significat pel creixement del país, i pel que ha d’aportar en el futur. En concret, Montes ha dit de la FEP que és “una xarxa compromesa, amb escoles arrelades a uns barris i a un humanisme cristià. La FEP transmeteu il·lusió. Aquest és el model dels votres centres. Teniu projectes amb identitat pròpia, educació integral, compromesos amb la cultura i la llengua del país”.

Durant la Jornada, s’han organitzar vint-i-sis tallers de temàtiques diverses i s’ha presentat una iniciativa del Projecte Blau, a través d’un taller de vídeo i titelles. Aquest projecte ha obtingut recentment un dels Premis Blanquerna Impulsa (Blanquerna – Universitat Ramon Llull).

La Fundació d’Escoles Parroquials de l’Arquebisbat de Barcelona es va crear el 1985 amb l’objectiu d’oferir a totes les escoles parroquials la possibilitat d’agrupar-se sota una mateixa entitat per tal de respondre als reptes de futur, en uns moments de canvi, en barris sovint humils i amb necessitats. Les seves escoles promouen l’educació integral dels alumnes d’acord amb una concepció cristiana de l’home, de la vida i del món.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.