Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació “La Caixa”) La Fundació” la Caixa” ha assignat un import de 4,5 milions d'euros a un total de 216 projectes per millorar l'atenció a l'envelliment, la discapacitat i la malaltia, que beneficiaran en conjunt més de 50.000 persones en tot el territori espanyol.

Aquest 2021, a través de la convocatòria de “Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia”, s'han triat projectes enfocats a l'acompanyament de les persones dependents, amb discapacitat o malaltia, especialment després del seu aïllament derivat de la pandèmia, i a l'atenció psicològica de les persones afectades per la Covid-19.

En aquest sentit, l'àmbit d'actuació en el que s'han seleccionat més projectes, un 66% del total, és el de la discapacitat o salut mental, on s'emmarquen les iniciatives d'atenció psicològica a aquest col·lectiu arran de la pandèmia, entre altres.

Els criteris de valoració i selecció de projectes han girat vers la capacitat de l'entitat, viabilitat i planificació del projecte, així com l'alineació del projecte, els seus objectius i accions amb les línies prioritàries de la convocatòria, a més de l'impacte esperat en les persones destinatàries.

Gent gran i reptes derivats de l’envelliment

L'àmbit d'actuació de gent gran i reptes derivats de l'envelliment té per objectiu seleccionar iniciatives que afavoreixin principalment l'autonomia personal; la qualitat de vida d'aquestes persones en situació de vulnerabilitat; i enguany també mitigar la situació provocada per la Covid-19.

El confinament i el distanciament social per reduir la taxa de contagi han provocat un augment de les dificultats de la gent gran en aspectes clau com són l'activitat física, l'accessibilitat digital i les relacions socials, així com un augment de la solitud no desitjada, que repercuteix directament en el seu benestar psicològic.

Per fer front a la situació, s'han seleccionat un total de 53 projectes que atendran 12.467 persones grans i, en alguns casos, també les seves famílies. La major part pretén afavorir l'autonomia personal i el desenvolupament de les activitats de la vida quotidiana; prevenir la deterioració cognitiva i afavorir el benestar emocional; combatre la solitud no desitjada, l'aïllament social i digital; i intervenir en situacions de vulnerabilitat per a aquest col·lectiu.

Discapacitat o trastorn mental

La segona línia d'actuació, destinada a persones amb discapacitat o trastorn mental, prioritza les propostes d'apoderament personal i social; potencia les accions d'atenció i capacitació per a les activitats de la vida diària; promou el suport psicosocial a les persones i a les seves famílies; i presta especial atenció enguany als obstacles que la Covid-19 ha suposat per a aquests col·lectius.

La crisi derivada de la pandèmia ha dificultat els processos d'inclusió i de millora del benestar d'aquest col·lectiu, amb conseqüències com la disminució de relacions socials i la pèrdua de les rutines de les activitats de la vida diària. Això ha suposat un augment de la seva vulnerabilitat que ha d'abordar-se en molts casos des d'una perspectiva interseccional (discapacitat, gènere, edat, situació socioeconòmica, identitat cultural, entre altres).

D'aquesta manera, els projectes seleccionats han estat 143 i beneficiaran 26.288 persones. Destaquen els centrats en el suport a les activitats de la vida diària, on es busca la millora de l'autonomia personal, així com del benestar físic, emocional i la inclusió social; els que ofereixen suport psicosocial a persones amb discapacitat i el seu entorn; els que combaten l'estigmatització i la violència; i els que promouen l'ús de les noves tecnologies per combatre la bretxa digital.

Humanització de la salut

L'àmbit d'actuació d'humanització de la salut promou projectes que garanteixen un major benestar per a les persones malaltes i les seves famílies. Així mateix, té en compte la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19, que ha suposat un alt impacte emocional i en la salut de la població i ha produït greus impediments per a l'acompanyament durant la malaltia i el final de la vida.

Per afrontar aquestes noves circumstàncies, es considera rellevant impulsar accions que proporcionin cures a la persona per millorar el seu benestar, així com generar entorns saludables, espais de col·laboració i projectes de suport i formació per a professionals de la salut.

Aquí, el nombre d'iniciatives seleccionades aquest 2021 ha aconseguit les 20 i el seu efecte repercutirà en 12.083 persones. La gran majoria de projectes se centren en l'atenció sociosanitària i suport psicosocial de les persones amb malaltia; atenció pal·liativa o al final de la vida, i el suport als seus familiars. Destaquen també projectes que faciliten la humanització de la salut; i programes de suport psicosocioemocional als professionals de l'àmbit de la salut, especialment en entorns d'alta complexitat.

Una ajuda compromesa amb la societat

El president de la Fundació ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha destacat que, a través del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials, es reflecteix “el compromís de la Fundació ”la Caixa” amb la societat, així com amb el treball de les entitats socials, al mateix temps que suposa una resposta a la bretxa econòmica i social ocasionada per la crisi sanitària de la Covid19, especialment entre les persones més vulnerables”.

La convocatòria de “Promoció de l'autonomia personal i atenció a l'envelliment, a la discapacitat i a la malaltia” és la primera que s’ha resolt el 2021 en el marc del Programa d'Ajuts a Projectes d'Iniciatives Socials. El programa, mitjançant altres convocatòries, també dona suport a la lluita contra la pobresa infantil i l'exclusió social, la inserció sociolaboral, habitatges per a la inclusió social, la promoció de la interculturalitat i l'acció social en l'àmbit rural.

Compromesos amb el desenvolupament sostenible

El Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials revalida un any més el compromís amb les entitats, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 de les Nacions Unides (ONU), donant suport a les iniciatives socials que s'emmarquen en les temàtiques o els col·lectius destinataris dins de les convocatòries socials, especialment les persones més vulnerables davant la situació actual.

Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social

Un any més, la Fundació ”la Caixa” concedirà un reconeixement especial a les entitats que desenvolupin, a partir del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials, projectes que aportin les respostes més eficaces, eficients, sostenibles i justes vers els complexos reptes socials que afronta la societat.

La nova edició dels Premis ”la Caixa” a la Innovació Social atorgarà 10 premis de 15.000 euros cadascun, que suposaran un impuls addicional per a cadascun dels projectes guardonats. Els projectes seran avaluats valorant el seu impacte en les persones destinatàries i en la comunitat a partir del desenvolupament real del projecte i dels resultats obtinguts.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.