Vés al contingut
Catalunya Religió
garell-eua
Fotografia: URL.

URL L'Assemblea General de l'Associació Europea d'Universitats (EUA), celebrada a Gdańsk, Polònia, ha elegit Josep Maria Garrell, com a nou president per als pròxims quatre anys (2023-2027). L'exrector de la Universitat Ramon Llull (URL), que fins ara formava part de la Junta de l'EUA, relleva l'irlandès Michael Murphy per dirigir aquesta associació integrada per més de 850 institucions i organitzacions d'Educació Superior de 49 països europeus, entre les quals hi ha 35 conferències de rectors i rectores.

Després d'anunciar-se el resultat de la votació, Garrell ha agraït el suport que ha rebut de l'URL i de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), que va apostar per presentar la candidatura amb el suport dels rectors i rectores de l'estat. Així mateix, ha agraït als representants dels socis de l'EUA, així com als membres de les institucions presents a Gdańsk, la confiança dipositada en ell per liderar aquesta associació. També ha subratllat la importància de continuar comptant amb la implicació i la col·laboració institucional de tots els membres de l'EUA i ha fet una crida a mantenir viu el diàleg i el treball per garantir que l'EUA sigui "la veu de les universitats a Europa".

Garrell vol que l'Associació Europea d'Universitats sigui el principal interlocutor de l'Educació Superior a Europa

Per al nou president de l'EUA, aquesta associació ha experimentat una transformació "profunda i molt constructiva" en els darrers anys, fruit del compromís amb les conferències nacionals de rectors i rectores europees, l'enfocament proactiu de la Secretaria General i l'assignació de carteres als membres de la Junta. A parer seu, totes aquestes iniciatives han contribuït a millorar el funcionament general i l'impacte que l'EUA té en les polítiques d'educació superior i investigació europees.

Entre altres iniciatives, Garrell considera prioritari, a mitjà termini, la revisió del Pla Estratègic de l'EUA per avaluar les prioritats actuals i la seva implementació, fer els ajustaments que es considerin necessaris per a l'adequada posada en marxa del pla, i, finalment, enfortir el marc polític en què treballarà la nova Junta. Aquesta revisió, segons el nou president de l'EUA, posarà les bases del nou pla estratègic que entrarà en vigor més enllà del 2025 i que s'haurà d'elaborar durant la nova Presidència.

Així mateix, ha recordat la seva aposta per mantenir l'EUA com el principal interlocutor de l'Educació Superior, la investigació i la innovació a Europa i ha destacat els programes Erasmus+, Horitzó Europa, l'Estratègia Europea per a les Universitats o Universitats Europees com les iniciatives polítiques més emblemàtiques de la UE en què les universitats "han de ser escoltades".

El futur president ha assenyalat la necessitat de reflexionar sobre l'avaluació acadèmica, tant individual com institucional, un tema "complex", segons ha afirmat, amb conseqüències importants a les universitats a tots els nivells. També ha apuntat que cal liderar un canvi "profund" en matèria de docència i aprenentatge per donar resposta a les expectatives de l'alumnat, afavorir-ne la inclusió, implementar les pràctiques innovadores i de disrupció tecnològica, els enfocaments d'aprenentatge personalitzat o l'aprenentatge al llarg de la vida.

Més del 70% dels vots

Garrell, que concorria a aquestes eleccions juntament amb la britànica Janet Beer, de la Universitat de Liverpool, i la sèrbia Ivanka Popović, de la Universitat de Belgrad, ha obtingut més del 70% dels vots. En el transcurs de la mateixa assemblea han estat també elegits cinc nous membres de la Junta de l'EUA: Vicent Blondel, de la Universitat de Lovaina; Marcin Palis, de la Universitat de Varsòvia; Astrid Söderbegh Widding, de la Universitat d'Estocolm; Maurizio Tira, de la Universitat de Brescia; i de Wim van de Donk, de la Universitat de Tilburg. El nou equip liderat per Garrell iniciarà el mandat a principis de juliol.

Recerca, educació i divulgació

Josep Maria Garrell es va llicenciar en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) el 1992. Té un doctorat en Enginyeria Electrònica per la Universitat Ramon Llull (URL) de Barcelona. Com a docent i investigador de la URL, es va especialitzar a les àrees d'Intel·ligència Artificial i Machine Learning. Va cofundar el Grup de Recerca en Sistemes Intel·ligents de La Salle-URL, on va ser Investigador principal en nombrosos projectes de recerca i publicacions científiques. Va rebre una beca de la Fundació Catalana de Recerca per ampliar el seu treball al Centre de Supercomputació de Pittsburgh de la Universitat Carnegie Mellon (Estats Units).

El 2012, el professor Garrell va ser nomenat rector de la Universitat Ramon Llull i el seu mandat va finalitzar el setembre del 2022. Durant els dos darrers anys del seu mandat ha liderat la participació de l'URL com a membre candidat a l'aliança d'Universitats Europees ENGAGE.EU, finançada per la Comissió Europea.

Abans d'ocupar el càrrec de rector, ha ocupat diversos càrrecs al Rectorat de la URL: delegat del Rectorat per a les TIC (2000-2002), vicerector de Recerca i Innovació (2002-2010), secretari general (2006-2012) i vicerector de Política Universitària (2010-2012). Durant el seu mandat com a SG, va liderar el projecte Aristos Campus Mundus, que va obtenir el segell de Campus d'Excel·lència Internacional del Ministeri d'Educació i Ciència d'Espanya.

Com a rector, ha estat membre del Consell Consultiu de Ciència i Tecnologia del Parlament de Catalunya (CAPCIT) (2014-2022) i membre de la Comissió Permanent del Pacte Nacional de la Societat del Coneixement de Catalunya (2018-2022). Ha estat vicepresident de CRUE Universidades Españolas (2021-2022), i membre del seu Comitè Permanent (2015-2022). Garell va centrar la seva tasca a impulsar l'Estratègia Internacional de CRUE i va liderar la part espanyola del projecte Université Franco-Espagnole. També va representar CRUE al Consell de l'Associació Europea d'Universitats (EUA) del 2016 al 2019. També va ocupar el càrrec de primer president de l'Aliança SACRU global (2020-2022), centrada principalment en la definició de la seva visió, missió i estratègia.

Garrell va ser elegit membre de la Junta de l'EUA l'abril del 2019. Com a membre d'aquest òrgan s'ha fet càrrec de la cartera de Governança, Autonomia i Finançament. També és el coordinador institucional del projecte NEWLEAD, finançat per ERASMUS+ i president del Comitè Assessor d'Actualització d'Autonomy Scorecard 2022.

El 2019 va ser guardonat com Chevalier dans l’Ordre des Palmes Acadèmiques per la República Francesa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.