Vés al contingut

notícies relacionades

pessebre-mateu-playmobil

Jesús neix a la presó

CR | Francesc Mateu interpreta cada any on hauria pogut néixer Jesús en el context actual. Aquest 2022, en el seu pessebre fet de figures de playmobil, Mateu fa néixer a Jesús a la presó. Una actualització del naixement que qüestiona el paper del sistema penitenciari actual.

El foc de la nit de Nadal

(Josep Gordi –CR) Les vigílies de les dates assenyalades en el calendari astronòmic com el solstici d’estiu i el d’hivern, i també en el litúrgic, com la de Nadal o la del Diumenge de Resurrecció, afavoreixen les vetlles, la pregària i el recolliment i, en ocasions, les celebracions festives al voltant del foc. Curiosament, a les dues vigílies de l’any litúrgic esmentades és present el foc com a símbol de llum o de transformació. Recordem que la Vetlla Pasqual comença amb l’església a les fosques i un foc fora del temple per tal d’encendre el ciri pasqual.

Jesús neix, fill d’una parella de refugiats a Lesbos

(CR) El naixement de Jesús a Lesbos evita la repatriació dels refugiats tancats en un camp. Aquesta és la interpretació que Francesc Mateu ha fet enguany del naixement de Jesús. Una actualització del naixement, fet de playmobils, que Mateu presenta en el seu ja famós i esperat pessebre particular. En format notícia, connectant en directe des de l’illa grega, Mateu ajuda a una sensibilització de la problemàtica, que afegeix podria haver cobert des de les illes Canàries.

Jesús, fill d'una Kelly, anomenada Maria

El director d'Oxfam Intermón a Catalunya, Francesc Mateu, confronta cada any el relat del naixement amb l'actualitat social. Aquest 2018 el seu pessebre de Nadal fa néixer Jesús en un racó fosc de l'habitació de neteja de l'hotel Betlem. Maria és una “kelly” i treballa en condicions precàries com a cambrera d'habitacions d'un hotel. La narració d'aquest “Jesús, fill d'una Kelly, anomenada Maria” compta també amb un vídeo animat.

El Naixement de Jesús, amb o sense llevadores?

(Marc Sureda –MEV) Des dels primers segles del cristianisme el Nadal ha estat una de les festes més importants. El nucli n’és l’escena del Naixement, abundant a l’art medieval. Tanmateix, plasmar aquesta escena no va ser tan fàcil com podria semblar. Només l’Evangeli de Lluc proporciona algun detall sobre el naixement de Jesús, quan diu que Maria «el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se» (Lc 2, 6).

Tarragona recrea el primer Nadal de la història a l'entorn de les muralles

(Arquebisbat de Tarragona) Sota el títol 'Anno Domini', el cap de setmana del 17 i 18 de desembre a la tarda el passeig Arqueològic de Tarragona serà l’escenari d’una proposta de reconstrucció històrica única. Un pessebre vivent diferent, organitzat conjuntament per l’Associació Bíblica de Catalunya i el Museu Bíblic Tarraconense, que transportarà al públic a la Judea del segle I.

El Fons Català de Cooperació: 30 anys de compromís i solidaritat

(Justícia i Pau) Fa 30 anys que el Fons Català de Cooperació va néixer a Salt, al Gironès. Era l'any 1986. Va ser constituït per 27 socis i una Junta Executiva presidida per l’aleshores alcalde de Salt, Salvador Sunyer, i formada per sis ajuntaments (Arbúcies, Olot, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona i Terrassa) i tres entitats, entre les quals es trobava Justícia i Pau, juntament amb CIEMEN i Càritas Diocesana.

panoràmica

Veure la fe