Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació PROIDE) La Marina Trail és la cursa de muntanya de la Fundació PROIDE que integra els municipis de Premià de Mar, Teià i Premià de Dalt, i que neix de la iniciativa d’un grup de voluntaris de la ONG a l’escola La Salle Premià -professors/es, pares, mares i ex-alumnes-. Enguany, la III edició de la Marina Trail estarà destinada íntegrament a la construcció d’una aula, a la població de Namotong, al nord de Togo.

Per aquest 2015, hi haurà dos circuits: la Mitja Marató (21 km) i la mitja de la Mitja (12 km) que travessen la Serralada Litoral. I per als menors de 12 anys, la cursa “Kids” que es realitza a les instal·lacions de l’escola La Salle Premià. Les inscripcions ja estan obertes.

PROIDE, la ONG de La Salle Catalunya, treballa des de fa més de 30 anys a Togo –abans, fins i tot, de constituir-nos com a entitat– recolzant la xarxa d’escoles rurals. Actualment, donem suport a 70 centres educatius que atenen a 17.000 alumnes. Aquesta regió es dedica majoritàriament a l'agricultura, i es tracta d’una regió, la més llunyana de la capital, que ha patit una desatenció històrica per part de l’Estat. Les condicions de pobresa i escassetat de serveis bàsics provoquen que només el 35% dels infants de la regió de Savanes finalitzi l’educació Primària.

Als anys 60 les famílies van començar a construir aules amb els materials bàsics amb què es construeixen els habitatges rurals de la regió. És a dir, pals de fusta per a l’estructura del sostre i els pilars, sostre de canya i palla, i perímetre exterior fet de blocs de tova. Els primers mestres eren joves que només havien finalitzat 6è de Primària, i tot es feia per transmissió oral i pissarretes de guix individuals. Avui, els i les mestres tenen estudis mínims de Batxillerat i a moltes escoles, PROIDE està contribuint a que entrin per primer cop els llibres de text a les aules, millorant així notablement la qualitat educativa. La llibreta i el llapis o bolígraf, ja són habituals, i fins i tot la programació pautada del docent en base a objectius a assolir per cada sessió de classe.

L’objectiu de Fundació PROIDE és millorar, de totes les formes possibles, la qualitat educativa d’aquestes escoles. Una d’aquestes maneres, és fent una progressiva substitució de les aules tradicionals a aules de materials moderns. Amb aquests canvis, les aules es descongestionen, milloren la temperatura i ventilació, i també la il·luminació. A més, ja no calen ser reparades cada any arran dels efectes de les copioses pluges de l’època humida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.