Vés al contingut
Catalunya Religió
El concert de divendres al Vendrell.
Galeria d'imatges

cr Divendres passat, tots els assistents al concert que va tenir lloc a l’església de Sant Salvador del Vendrell van poder gaudir d’una experiència que va més enllà de la música. El concert, que combinava l’orgue amb les veus de l’Agrupació Musical Virgen del Consuelo, es va poder seguir amb gran detall gràcies a una pantalla gegant situada a l’altar major. Simultàniament, les imatges retransmeses durant el concert també es van emetre a YouTube, i a la televisió local d’aquesta població. Aquest desplegament de recursos és habitual a l’església del Vendrell. És possible gràcies a la gestió de l’Associació d’Amics de l’Orgue, que els darrers anys està treballant en la construcció i consolidació d’un circuit de televisió intern dins del temple.

El principal responsable d’aquesta iniciativa és el president de l’associació, Xavier Mercadell Pasqual, que reconeix que la idea de posar les càmeres va sorgir precisament en un concert d’orgue: “Després de restaurar l’orgue del Vendrell, ens van convidar a la inauguració de dos orgues barrocs a la catedral de Cuenca. Durant el concert només vèiem l’altar, ja que era impossible veure l’orgue, i vam adonar-nos que ham de fer alguna cosa per donar més valor al qual fan els organistes”.

D’aquesta manera, amb el permís del rector de la parròquia, Norbert Miracle, l’associació va decidir instal·lar un estudi de gravació dins de la mateixa església. Actualment, ja compta amb sis càmeres, que es posen i es treuen abans i després de cada concert. Fins i tot n’hi ha una que està robotitzada, i que permet enfocar les mans de l’organista. Les imatges enregistrades les editen al mateix estudi alguns dels membres de l’associació, que les emeten a la pantalla situada a l’altar major: “Així la gent pot veure que l’organista no només toca amb les mans, sinó que també es fan servir els peus, I el tema dels registres”, diu Mercadell.

Més enllà dels concerts

Fruit de la creació d’aquest estudi, a mesura que les persones encarregades de les gravacions van adaptar-se al seu funcionament, van sorgir noves propostes per a donar-li altres usos. La primera va ser la retransmissió de la processó de Divendres Sant en directe: “Volíem apropar la processó a les persones més grans i als malalts que no poden sortir. Dintre de les nostres possibilitats vam aconseguir retransmetre la sortida, l’entrada, i una part del recorregut”, explica Mercadell.

Posteriorment, també es va crear un plató de televisió, que està situat en una de les habitacions que antigament s’utilitzaven per fer catequesi, al lateral de l’església. “Hi fem una entrevista abans de cada concert, amb l’organista o algun crític de música. Però a poc a poc hem anat fent altres tipus d’entrevistes que no només estan relacionades amb la música. Per Setmana Santa, per exemple, abans de retransmetre la processó de Divendres Sant vam entrevistar a mossèn Norbert, juntament amb l’alcalde del Vendrell”, manifesta Mercadell. Cada nova iniciativa, com reconeix, els permet apropar d’una nova manera el patrimoni cultural i religiós del Vendrell a la ciutadania.

Per seguir amb la seva missió, Mercadell i els altres membres de l’associació, alguns dels quals també formen part del consell parroquial, treballen per aconseguir recaptar fons per millorar les condicions de l’estudi. “Ara volem comprar un parell de càmeres més, sempre anem a buscar les subvencions on podem”, reconeix Mercadell.

D’aquesta manera, la parròquia continua més viva que mai, a través dels concerts d’orgue, les presentacions de llibres, i tots els materials audiovisuals que es difonen en el seu canal de YouTube, on cada vegada es poden visualitzar més activitats que comprenen la vida religiosa i cultural del Vendrell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.