Vés al contingut
2 Catalunya Religió dc. 20/04/2022

(Orgue del Vendrell) L'Associació d'amics de l'orgue del Vendrell celebra els 25 anys de la seva fundació. Ho farà amb un acte aquest 27 d'abril a les 20:15 h a l'església de Sant Salvador del Vendrell. Un acte que comptarà amb interpretacions musicals a càrrec de músics vendrellencs i amb la presència de les administracions que han estat al costat de l'orgue. 

Els inicis de l'associació daten l'any 1981 quan el Departament de Cultura va organitzar a l'estiu el primer cicle de concerts dels Orgues de Catalunya. L'orgue del Vendrell va ser un dels set orgues escollits, entre altres el de Sant Sever de Barcelona, Montblanc, Torredembarra o Talarn. Una elecció amb la finalitat de donar a conèixer el patrimoni organístic. En aquell moment, Montserrat Torrent va ser una dels organistes que va tocar al Vendrell. El rector de la parròquia del Sant Salvador del Vendrell, Josep Maria Barenys, es va posar en contacte amb Jaume Güell i Salvador Guasch, per coordinar-se amb els organitzadors, l'estada i assajos dels organistes així com del mateix concert. Eren tasques que, en principi, les havien de fer els rectors de les parròquies.

A partir de l’any 1981, Jaume Güell va fer un esbós d’estatuts de patronat per la conservació i gestió de l’orgue del Vendrell per poder gestionar, organitzar i coordinar la utilització de l’orgue en concerts, amb el Cor Orfeó Parroquial i per l’acompanyament dels cants litúrgics en les diferents celebracions religioses de la parròquia. Aquest projecte no es va dur a terme per la mort prematura de Jaume Güell.

El 1997, amb els auspicis del Barenys i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell van animar a Jordi Lluís Guitart, Josep Mitjans i Salvador Guasch a constituir una associació per dinamitzar i consolidar totes les activitats entorn de l’orgue. Així, donar una cobertura jurídica adequada. L’associació finalment es va constituir a la diada de Sant Jordi, el dia 23 d’abril de 1997.

Participar de forma activa en la vida cultural i musical 

Els actes que s’organitzaven, a part de mantenir la col·laboració amb el cicle de concerts 'Els Orgues de Catalunya',  va ser la programació de concerts esporàdics i la cura i manteniment de l’instrument, aleshores amb el suport tècnic del taller Blancafort, orgueners de Montserrat. 

L’any 2008 es crea una nova junta, sota la presidència de Xavier Mercadé, fruit de la celebració dels 700 anys de la parròquia, per donar un nou impuls a l’associació i principalment per fer possible el projecte de restauració de l’orgue.

La visita al Vendrell del prestigiós organista François Delors, estudiós de la nissaga del Scherrer i coneixedor de l’orgue, va ser determinant per donar la sortida a l’execució del projecte i a l’autorització del mateix per part de l’Arquebisbat de Tarragona.

El contracte d'execució de la restauració de l'orgue finalment es va signar el dia 23 de gener de 2009 amb el taller d’orgueneria Hermanos Desmottes de Landete.

Tot seguit i fins al mes d’octubre del 2010 es van organitzar moltes activitats, conferències, exposicions i concerts. Tots amb la finalitat de recaptar els fons necessaris per sufragar el cost de la restauració. Inclòs es van fer vendes d'objectes relacionats amb l'orgue, com cava, mones de pasqua o torrons. En total es van organitzar uns 220 actes.

El dia 22 d'octubre de 2010 es va dur a terme l'acte de benedicció de la recuperació de l'instrument a càrrec de l'arquebisbe de Tarragona Jaume Pujol. Seguidament, es van realitzar tres dies de concerts a càrrec dels organistes, Jonatan Carbó, Jordi VergésJuan de la Rubia.

La voluntat de L’Orgue del Vendrell no és solament donar vida a l’instrument organitzant concerts, apropant l’instrument i la seva història amb visites guiades, sinó participar de forma activa en la vida cultural i musical. Com per exemple donar a conèixer l’obra i la biografia del músic vendrellenc Benvingut Socias i Mercadé, en col·laborar amb el projecte el Vendrell, les gralles, organitzant concursos de composició i a més es va produir i enregistrar un CD amb l’orgue restaurat a càrrec de Maria Nacy.

També s’ha col·laborat amb l’edició de llibres amb l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès amb títols com: Benvingut Socias Mercadé (1877-1952), un músic vendrellenc per descobrir; de l’autora Nativitat Castejón, Jaume Vidal i Vidal, compositor i graller del Vendrell. Esbós d’un músic de Jordi Quintana, i Silvio Puggina i la restauració desconeguda de l’orgue del Vendrell de 1939, obra de Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Xavier Mercadé, president dels Amics de l’Orgue del Vendrell.

Des de la seva inauguració tots els concerts es retransmeten en directe per la Televisió del Vendrell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.