Vés al contingut
Catalunya Religió
francesc-sales-girona
Celebració de Sant Francesc de Sales a Girona l'any 2023 | Bisbat de Girona.

Roger Vilaclara –CR Dia de trobades i celebració als bisbats catalans i també als mitjans de comunicació, especialment aquells que es dediquen a la informació religiosa. Aquest dimecres, 24 de gener, l'Església celebra la festivitat de Sant Francesc de Sales, patró dels escriptors i els periodistes. Per aquest motiu, molts bisbats catalans celebren conjuntament el dia amb els periodistes de la diòcesi organitzant trobades, celebracions o compartint esmorzars i dinars. És una manera de cuidar la relació perquè "l'Església té moltes històries a explicar i necessitem els mitjans de comunicació", explica Xavier Roca, delegat dels Mitjans de Comunicació del bisbat de Girona.

La celebració de Sant Francesc de Sales es viu amb molta alegria i il·lusió a les diòcesis. "Ha esdevingut una bona excusa per als periodistes per retrobar-nos en un clima distès", diu Roca. Sovint les immediateses i les presses del dia a dia no permeten aquests moments que ajuden a "posar-se al dia en l'àmbit personal i, alhora, tractar de forma més informal alguns temes que afecten la diòcesi".

Per a Xavier Roca, cultivar la relació entre Església i mitjans de comunicació és molt important: "No podem viure al marge dels mitjans si volem continuar estant presents enmig del món". La missió de l'Església és "anunciar la Bona Nova" i per fer-ho "cal emprar totes les eines possibles". Assegura que les parròquies i les comunitats tenen moltes històries a explicar amb missatges atractius i vigents. "Per això necessitem els mitjans de comunicació que continuen sent un altaveu imprescindible per fer arribar el missatge de l'Evangeli arreu", diu. "No hi podem renunciar", hi afegeix.

Des del bisbat de Girona expliquen que, en el dia a dia, poden aparèixer "temes delicats" que provoquin "alguna mena de tensió" entre Església i mitjans. "No sempre es pot resoldre tot de la manera que els periodistes demanen", subratlla Roca. Per aquest motiu, encara és més important cuidar aquesta relació. El delegat de Mitjans de Comunicació assegura que per treballar correctament cal que hi hagi un "respecte personal i professional". Però no s'oblida de la importància del bon rotllo: "Si, a més, es genera un bon clima de confiança, encara millor". "Amb tot, si som honestos i cuidem les relacions ja hi ha molta feina feta", diu.

Els bisbats catalans organitzen misses, rodes de premsa i àpats conjunts per celebrar la festa del patró dels periodistes

Per ajudar a construir aquest bon clima, el bisbat de Girona organitza aquest dimecres una missa per a tots els periodistes de la diòcesi i un esmorzar de germanor posterior. Però aquesta tradició per Sant Francesc de Sales ja ve de lluny. A Girona, el 1940 es va celebrar la primera missa dels periodistes amb motiu del patró dels periodistes. En aquella època ho organitzava l’Associació de la Premsa de Girona. El 1943 se li va afegir un dinar.

Anys més tard, la trobada va passar a organitzar-se des de la delegació de Mitjans de Comunicació i el 1994 es va instituir la festa pròpiament tal com la coneixem avui, amb un programa que mantenia la missa i el dinar, i incorporava una roda de premsa amb el bisbe. La trobada es va anar celebrant, amb alguns canvis, fins a l’actualitat, en què es fa una missa i un esmorzar amb els periodistes gironins.

La celebració no només es queda a Girona. A Tarragona, l'arquebisbe Joan Planellas ha convocat una trobada amb la premsa aquest dimecres. Començarà amb un esmorzar, una posterior atenció als mitjans i la presentació de l'Oficina diocesana de Transparència de l'arquebisbat.

A Barcelona tindrà lloc una missa a les 13:15 h a la parròquia de Sant Francesc de Sales que presidirà el bisbe auxiliar Javier Vilanova i concelebrarà el rector de la parròquia, Ramon Corts. Després, l'arquebisbat organitza un dinar a peu dret destinat únicament als professionals del sector.

“Viure, pregar i compartir”

Amb tot, Xavier Roca recorda que l'objectiu de totes aquestes trobades és el de convocar els professionals de la comunicació "a viure conjuntament la festa del sant patró del gremi, pregar pels companys difunts i compartir una estona plegats".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.