Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) L’escola cristiana ha reiterat de nou el seu suport al model d’immersió lingüística vigent a Catalunya i que apliquen els més de 400 centres agrupats en la Fundació Escola Cristiana, els dels principals ordes religiosos i dels bisbats i parròquies de Catalunya. En una declaració la Fundació Escola Cristiana de Catalunya afirma “el seu total suport a l’actual model lingüístic de l’escola a casa nostra”. El text argumenta de nou que “la immersió lingüística en català, ha permès evitar la segregació escolar, ha estat un factor de cohesió social i no ha generat cap perjudici en l’aprenentatge de l’alumnat”.

El text recorda el magisteri dels bisbes catalans a Arrels Cristianes de Catalunya que afirma que “la cultura catalana té, sobretot, la seva expressió i la principal senya d’identitat —bé que no l’única— en la llengua que li és pròpia i que comparteix amb altres comunitats germanes”. També recull el compromís dels bisbes catalans a “contribuir a l’esforç general de la societat, per tal que la llengua de Ramon Llull i de Jacint Verdaguer assoleixi la plena recuperació”.

El text de l’escola cristiana conclou que “no podem afluixar en aquest esforç ni fer marxa enrera en la presència del català

La Fundació Escola Cristiana i la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya també han donat suport a un manifest conjunt de les escoles concertades de Catalunya que s’ha fet públic aquest dimecres per reiterar el suport al model lingüístic vigent.

Per contra, la Confederación Católica de Padres de Familia y Padres de Alumnos estatal ha “felicitat” al ministre Wert amb una nota i “considera una gran noticia defensar el dret dels pares a educar els fills en castellà a qualsevol lloc d’Espanya” i recolza que les administracions autonòmiques paguin una escola en castellà als pares que ho demanin.

En altres ocasions, els titulars i les famílies de les escoles cristianes de Catalunya s'han pronunciat clarament a favor de la immersió lingüística. També el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va parlar dimarts en el mateix sentit. Aquest és el text de la Fundació Escola Cristiana que ha difós aquest dimecres:

L’Escola Cristiana de Catalunya, en defensa del català i la immersió lingüística

Davant del tractament que dóna a les llengües el nou esborrany de l’avantprojecte de ley orgánica para la mejora de la calidad educativa (versió 2 03/12/2012), la Fundació Escola Cristiana de Catalunya manifesta el seu total suport a l’actual model lingüístic de l’escola a Catalunya, basat en la immersió lingüística.

La immersió lingüística en català, que fa anys que es practica a les escoles catalanes, ha permès evitar la segregació escolar, ha estat un factor de cohesió social i no ha generat cap perjudici en l’aprenentatge de l’alumnat, ja que permet assolir nivells satisfactoris en el coneixement, tant del català com del castellà, plenament homologables als d‘altres territoris de l’estat espanyol.

Amb aquest posicionament, l’Escola Cristiana no fa sinó actuar amb fidelitat als seus principis i defensar per al nostre país una escola catalana en llengua i continguts.

Tal com recull el magisteri dels nostres bisbes a Arrels Cristianes de Catalunya, reafirmat aviat farà dos anys en el document Al servei del nostre poble, “la cultura catalana té, sobretot, la seva expressió i la principal senya d’identitat —bé que no l’única— en la llengua que li és pròpia i que comparteix amb altres comunitats germanes”.

En aquest mateix document, i en relació a la nostra llengua, s’al·ludia a un temps que crèiem superat: “Avui, després d’una època de bandejament, torna a ser llengua oficial i el seu ús en la nostra societat entra en via de normalització, per tal de recuperar el temps perdut i assolir els nivells d’utilització que escau a la llengua pròpia d’un país. Els bisbes comprovem amb goig aquesta realitat i volem contribuir a l’esforç general de la societat, per tal que la llengua de Ramon Llull i de Jacint Verdaguer assoleixi la plena recuperació.”

Ara, doncs, enmig d’aquest procés de recuperació que encara no ha aconseguit restituir del tot la plenitud de la nostra llengua, i amb els importants contingents d’immigració estrangera arribats, no podem afluixar en aquest esforç ni fer marxa enrera en la presència del català a l’escola ni el model d’immersió lingüística, que són les principals eines de normalització de la llengua.

Seria un greu error prescindir d’aquest model educatiu, reeixit pedagògicament i social. Per això, des de l’Escola Cristiana ens unim a les iniciatives que des del govern i des de la societat s’emprenguin en la seva defensa.

Barcelona, 4 de desembre de 2012

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.