Vés al contingut
Catalunya Religió
cant-sibilla-2022-00
Fotografia: Catedral de Barcelona.

CR El Cant de la Sibil·la és una de les tradicions de la nit de Nadal que ha anat prenent relleu en els darrers anys després que la UNESCO el declarés Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Enguany es representa a una trentena de llocs d'arreu del territori. A Catalunya Religió n'hem fet un recull per tal que pugueu trobar la interpretació del Cant de la Sibil·la més propera a casa vostra.

A Barcelona, el 24 de desembre es podrà escoltar el Cant de la Sibil·la a Santa Maria del Mar (19:30 h) que s'interpreta a l'estil tradicional. A aquesta basílica va ser el primer lloc de la ciutat on es va recuperar aquesta tradició l'any 1983, abans de la Missa del Gall. A la Catedral de Barcelona (22:45 h) estarà interpretada per la mezzosoprano Mariona Llobera i dirigida per Pere Lluís Biosca. Com en els darrers anys, el cor ha encarregat una revisió contemporània, enguany al reconegut compositor Benet Casablancas.

A l'Oratori Sant Felip Neri (19:45 h) s'escoltarà el cant a càrrec de la soprano Rosa Maria Abella, acompanyada per Rafel Ramírez, que tocarà la flauta de bec, i Montserrat Abella, amb la viola de roda.

El Cant de la Sibil·la també es podrà sentir a la ciutat comtal a l'església de Sant Gaietà (18:00 h); a la parròquia de Sant Medir (20:00 h), a càrrec de la Coral de Sant Medir; a la cripta de la Sagrada Família (23:00 h); a la parròquia de Santa Maria del Taulat (23:00 h) pel Cor Poblenou del Centre; a la parròquia de Santa Maria de Jesús de Gràcia (23:30 h); i a Santa Maria del Pi (23:30 h), que recentment ha recuperat aquesta tradició tot i que l'església la té documentada des del segle XVI.

Valls, Banyoles i algunes seus episcopals

La tradició nadalenca es farà present a altres seus episcopals com a Lleida (19:00 h), a Tarragona (23:00 h), i a la Seu d'Urgell (23:40 h).

El mateix 24 també se sentirà a l'església de Santa Maria de Turers de Banyoles (19:00 h); a l'església parroquial de Sant Andreu de Tona (19:30 h), interpretada pel cor Cantus Firmus de Centelles; a la parròquia de Sant Joan de Valls (23:30 h); i a la Catedral de l'Empordà de Castelló d'Empúries (23:30 h).

El Cant de la Sibil·la durant totes les festes

Però el cant de la Sibil·la no és únic de la nit de Nadal, aquest dissabte 16 de desembre es va poder sentir a l'església de Santa Margarida de La Riera de Gaià (19:00 h) i el dimecres 20 de desembre s'ha pogut sentir a la parròquia de Santa Eulàlia de Merida de l'Hospitalet de Llobregat (21:00 h).

Aquest dijous 21 de desembre es podrà sentir a l'antic monestir de Sant Pau del Camp (19:00 h); a l'església de Betlem de Barcelona (21:00 h), sota la direcció d'Anaïs Oliveras; i a l'església parroquial de Santa Madrona (19:00 h).

El cant profètic s'escoltarà el 22 de desembre a la catedral de Girona (18:00 h) i a l'IDEAL en dos passis a les 20:00 h i a les 22:00 h amb la cantant Maria Arnal. A Cardedeu serà a l'església de Santa Maria (21:00 h) i a Castellvell del Camp a l'església de Sant Vicenç Màrtir (19:30 h).

A la Vall d'en Bas s'escoltarà el 23 de desembre a l'església de Sant Esteve d'en Bas (18:30 h) i al mateix dia també tindrà lloc a l'església de Sant Pere del Masnou (19:30 h). El 27 de desembre serà a Sénia a l'església de Sant Bartomeu (19:30 h) i també a la parròquia de Sant Esteve de Vila-seca (21:00 h). El 28 es podrà escoltar a l'església de Sant Joan Batista del Catllar (19:00 h). El divendres 29 a l'església de Santa Eulàlia d'Esparreguera (20:00 h) i al Monestir de Sant Cugat (21:30 h). El 30 el Cant de la Sibil·la serà a l'església de Santa Maria del Socors d'Hostalric (18:00 h).

La representació també es podrà veure a Montserrat, concretament l'1 de gener a les Coves de Montserrat (19:00 h).

Una representació Patrimoni Cultural de la Humanitat

La Sibil·la és un cant profètic sobre la fi del món i l’arribada del Messies que va desaparèixer al segle XVI i només es va conservar la versió catalana a Mallorca. Al llarg del segle XX es va recuperar en algunes esglésies del Principat. La UNESCO va declarar la representació mallorquina Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010.

Ens podeu fer arribar les representacions del Cant de la Sibil·la que no es trobin a l'article a través del nostre correu: redaccio@catalunyareligio.cat

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.