Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Arenys de Mar) Quan algú parla d'un projecte comunitari en termes “d'estil de vida”, genera expectativa. No hi caben els esquemes ni les programacions. Així entén l'esperit franciscà el recent elegit provincial dels caputxins Eduard Rey, que defineix el carisma que uneix els frares com “un corrent d'estimació mútua no tancat que tendeix a expandir-se”.

Des d'aquests paràmetres, el nou projecte de província també té un caire “molt obert”. Segons fra Eduard Rey, les prioritats de l'orde són la profunditat, el tracte amb els pobres i les vocacions. I assumeix la nova responsabilitat com a provincial amb la missió d'escoltar els seus germans.

En aquesta entrevista en vídeo també parla de la seva vocació personal i del vincle familiar amb els caputxins de Sarrià. Al·ludint la metàfora de Santa Clara, descriu Jesús “com un mirall” i Sant Francesc, com “una figura que atrau”. Defineix els frares com a “gent molt diversa” i amb humor diu: “No acabo de saber ben bé què és el que tenim en comú”. Però de seguida afirma que sí, que és evident que tenen alguna cosa en comú. “Entre els frares hi ha un corrent de caritat mútua, d'estimació i complicitats”. 

“El meu lloc és aquí”

Què busca la persona que truca a la porta del convent demanant de fer-se frare? Eduard Rey sap de què parla. Els darrers 12 anys ha fet de mestres de novicis a la casa d'Arenys de Mar, que és també casa d'espiritualitat. “Qui ve aquí ve atret per un desig, per una intuïció i s'ha de trobar si realment és el lloc”.

“La historia de la meva vocació comença de nen”. Amb 15 anys marxava a unes colònies vocacionals, amb uns altres religiosos, quan es va dir “el meu lloc és aquí”. La llumeta se li va encendre perquè l'oferiment dels frares es va fer des de la llibertat. “Aquesta sensació de que no senties que et volien caçar”, hi afegeix.

Eduard Rey aviat farà 40 anys. Va néixer l'agost del 1977 a Barcelona. Amb 19 anys va fer-se caputxí. Va estudiar el COU, un any de teologia vivint amb els pares i llavors va entrar al convent. Té la llicenciatura en Teologia Moral (Universitat de Barcelona). Aquests vint anys de vida religiosa els ha passat sempre a la comunitat d'Arenys de Mar. Ara, com a provincial, li tocarà voltar.

El 39è capítol

Eduard Rey va ser elegit nou provincial dels caputxins el dijous 13 en el marc del darrer capítol provincial, celebrat a Sant Martí Sesgueioles. La reunió aplega cada tres anys els religiosos de Catalunya i les Illes Balears.

Rey ha pres així el relleu a Gil Parés, després de dos mandats al capdavant de l'orde. En aquesta nova etapa l'acompanya fra Lluís Àngel Arrom com a vicari provincial i primer conseller. Fra Jesús Romero, fra Enric Castells i fra Josep Manuel Vallejo també exerceixen de consellers d'aquest nou govern.

Els caputxins tenen avui a Catalunya i Balears cinc comunitats de frares: Pompeia i l'Ajuda, i Sarrià a Barcelona, Arenys de Mar, Igualada i Palma de Mallorca. Són 35 frares de vots perpetus, tres de vots temporals, un postulant i, segons apunta Eduard Rey, “potser un o dos candidats més pel setembre vinent”.