Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Si hi ha personatges en la història que transcendeixen èpoques i fronteres, un d'ells és Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús, de qui avui 31 de juliol en celebrem la festivitat. 

Mentre ens preparem per commemorar properament el 500è aniversari de la conversió d'Ignasi i de la seva arribada a Manresa, la figura i la proposta d'Ignasi continua interpel·lant-nos, i d'una forma significativa en el moment que vivim, de crisi sanitària, econòmica, social i poltícia. Ho destaca avui en el seu missatge per al dia de Sant Ignasi el Superior General de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa SJ: "En recordar a sant Ignasi de Loiola i la seva conversió, trobem alè. Sí, el canvi és possible. Sí, el nostre món pot trobar noves formes d'avançar".

D'entre les moltes propostes per apropar-nos a la vida de Sant Ignasi i preguntar-nos què ens diu avui, en trobem dues de recents. Dos jesuïtes catalans han publicat els darrers mesos sobre Ignasi. Es tracta de Víctor Codina, amb Ignacio, ayer y hoy, publicat pel Grupo de Comunicación Loyola, i de Xavier Melloni, que ha publicat a Fragmenta Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola.

Codina, jesuïta i teòleg que actualment viu a Barcelona després de molts anys a Bolívia, ens mostra per què la proposta espiritual d'Ignasi segueix resultant atractiva per a les nostres vides. La seva és una revisió de la vida i proposta de sant Ignasi, relacionant l'espai i el temps en què es van desenvolupar amb la realitat actual.

Per la seva banda, l'antropòleg i jesuïta Xavier Melloni ens ofereix un llibre amb vocació divulgadora, sobre la interrelació entre vida i obra d'Ignasi. "La nostra època és òrfena de grans relats", segons Melloni. "Tota comunitat, poble i cultura es reconeixen en les gestes dels personatges que encarnen els valors que els fonamenten i estem necessitats de referències arquetípiques on puguem veure com cobren vida el sentit i les virtuts en què creiem i que ens sustenten". 

Dues lectures per conèixer millor Ignasi de Loiola, que ens conviden, alhora, a aprofundir en la pròpia vida i realitat. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.