Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Catalonia Sacra) Dos dels elements artístics de més valor de la Basílica de Santa Maria de Morella, la portalada dels apòstols i el rerecor, es podran visitar aquest dissabte 4 de maig amb Dertosa Sacra, la denominació a la diòcesi de Tortosa del projecte Catalonia Sacra.

Josep Alanyà, historiador i un dels principals estudiosos de la basílica, serà l'encarregat de conduir aquesta visita que permetrà entendre aquesta porta, que està en procés de restauració des del maig del 2018, i el rerecor, que és un altre conjunt escultòric destacat amb un ric programa iconogràfic.

La visita arrencarà a la portalada dels Apòstols, la porta major de la Basílica medieval. Una porta doble mudèjar i que té un gran valor arquitectònic i escultòric. En ella hi apareix representada la Verge amb el Nen al mainell i també s’hi presenten escenes de la infància de Jesús i la Coronació de la Mare de Déu al fris.

L'actuació de la restauració de la portalada que va iniciar-se el 2018 vol recuperar la seva policromia original. S'ha treballat en la neteja de la pedra i la fixació del pigment. A més, s'ha realitzat una reconstrucció del relleu i la policromia del timpà.

El rerecor de Santa Maria de Morella és un altre element escultòric destacat amb un programa iconogràfic on en destaca el magnífic conjunt escultòric policromat del Judici Final. Aquest està desenvolupat horitzontalment en tres grans frisos, on multitud de figures són protagonistes dels fets anunciats en les sagrades escriptures.