Vés al contingut
Catalunya Religió
bahais-aliança
Fotografia: © Bahá’í International Community.

CR El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat aquest dimarts la resolució del reconeixement a la comunitat bahá'í com a confessió religiosa d'arrelament notori. Un reconeixement que la comunitat sol·licitava des de fa uns anys i que els dona un estatus jurídic que certifica la presència de la confessió religiosa a Espanya i el seu arrelament destacat. 

El BOE detalla que l'arrelament notori és un reconeixement que s'atorga perquè la comunitat porta inscrita 55 anys al Registre d'Entitats Religioses; compta amb 108 entitats inscrites; i 17 llocs de culte en 15 comunitats autònomes. També es detalla que la comunitat bahá'í compta amb una estructura que inclou assemblees nacionals i assemblees locals garantint així la continuïtat i la responsabilitat dins aquesta. 

La documentació aportada per la comunitat, publica el BOE, també relaciona l'activitat que realitzen els bahá'í en la societat en l'àmbit de l'educació no formal, la defensa dels drets humans i la llibertat religiosa així com la defensa dels perseguits per la seva condició de bahá'í. La confessió religiosa també acredita una important presència internacional havent obtingut el reconeixement d'estatus similars a països com Portugal, Itàlia, Regne Unit, França o Alemanya.

Què implica l'arrelament notori?

L'arrelament notori és un estatus jurídic que qualsevol confessió religiosa que ho desitgi pot sol·licitar del govern espanyol. Actualment, les confessions que compten amb aquest reconeixement són la comunitat jueva; l'evangèlica; la musulmana; l'Església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies; els Testimonis de Jehovà; el budisme; l'església ortodoxa; i, ara, la comunitat bahá'í. 

El reconeixement d'arrelament notori implica per a una religió certs avantatges legals i fiscals. Entre aquests, el reconeixement legal facilita la realització d'activitats religioses i l'adquisició de propietats per a ús religiós. 

Les confessions amb aquest reconeixement també poden gaudir de certs drets i proteccions legals, com la capacitat de realitzar cerimònies religioses, registrar matrimonis religiosos o educar els seus membres d'acord amb les seves creences.

També, les religions amb arrelament notori poden establir acords de col·laboració amb l'Estat per regular certes qüestions, com el finançament d'institucions religioses o l'ensenyament religiós a les escoles públiques. 

Vuit confessions a Espanya d'arrelament notori

Perquè una comunitat sigui d'arrelament notori cal que la confessió porti inscrita al Registre d'Entitats Religioses trenta anys, llevat que l'entitat acrediti un reconeixement a l'estranger d'almenys seixanta anys d'antiguitat i porti inscrita al registre durant un període de quinze anys. També cal acreditar la seva presència a, almenys, deu comunitats autònomes i/o ciutats de Ceuta i Melilla; tenir cent inscripcions o anotacions al Registre d'Entitats Religioses, entre ens inscriptibles i llocs de culte, o un nombre inferior quan es tracti d'entitats o llocs de culte d'una rellevància especial per la seva activitat i nombre de membres; comptar amb una estructura i representació adequada i suficient per a la seva organització a efectes de la declaració de notori arrelament, i acreditar-ne la presència i participació activa a la societat espanyola.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.