Vés al contingut
Catalunya Religió
comença-restauració-baldaquí-Vaticà

VATICAN NEWS La Basílica de Sant Pere torna a ser l'antiga obra renaixentista. Després de tres segles i en vista del Jubileu, han començat els treballs preliminars de restauració del Baldaquí que el dimecres 21 de febrer s'han presentat en exclusiva als periodistes locals i internacionals. Sota el Baldaquí es troben les Grutes Vaticanes, on hi ha la tomba de Sant Pere. Un indret nu i senzill, però destí de pelegrinatge des dels primers temps de l'era cristiana. La tradició vinculada a la tomba de l'Apòstol va arrelar i va créixer juntament amb la fe.

A la tradició eclesiàstica anterior, l'altar estava coronat per un copó, una esvelta peça arquitectònica que havia d'atreure la mirada dels fidels cap a l'altar. Però les grans dimensions de la basílica haurien donat lloc a una perspectiva aixafada i desproporcionada.

L'ús de columnes recaragolades aporta lleugeresa, igual que la imitació del bronze dens i pesat amb festons de serrells, les petxines amb el dens material del bronze. Tancant els quatre cantons columnats, els entaulaments corbs i la rematada amb dofins que semblen jugar amb l'espai buit i els feixos de llum que entren per la llanterna de la cúpula. Branques de llorer s'aferren a les columnes, poblades de sargantanes i abelles, símbols heràldics dels Barberini. Una obra que devia sorprendre el mateix Bernini, que es va veure obligat a refer els models dels àngels coronadors perquè la primera vegada els havia fet massa petits.

Obres acabades previstes pel Jubileu

Una gran obra, per tant, que torna a la vida després de tres segles i en vista de l'Any Sant del 2025. Tot el projecte comporta significats que no només estan relacionats amb la tecnologia i les metodologies de restauració, sinó que també tenen aspectes espirituals.

El director de comunicació de la Basílica, Enzo Fortunato, ha explicat que li ha cridat l'atenció un aspecte durant la investigació prèvia a la restauració: "Que dos rivals com Bernini i Borromini hagin treballat junts en aquesta obra, és un suggeriment molt interessant perquè ens diu que quan treballem junts com un equip, tenim aquestes obres mestres". També s'ha posat data de finalització de les obres i segons Fortunato, el novembre estarà tot llest i “tindrem la possibilitat de contemplar una de les obres mestres de l'art”.

El Baldaquí és l'espai d'eucaristia, i l'eucaristia és el lloc de font i el cim de la vida cristiana

El Baldaquí és una obra mestra que a més té un gran valor simbòlic, ja que es troba just a la Tomba de Pere. “Podríem dir que tot gira al voltant d'aquesta frontissa, per això la seva importància artística, cultural, simbòlica, espiritual", subratlla el director de comunicació de la Basílica. Afegeixen que la Basílica és el lloc de font i el cim de la vida cristiana, i que el seu significat és “custodiar i mantenir digne un dels llocs més preats de la Basílica”.

Han començat la que és la segona gran restauració del Baldaquí des de la seva inauguració al segle XVIII. De moment, no està previst fer més obres de restauració a la basílica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.