Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat d'Urgell) Tenir cura l’un de l’altre. Cinc anys d’Amoris Laetitia, aquest ha estat el títol de la conferència de Francesc Torralba per al bisbat d'Urgell aquest dilluns. Retransmesa en directe per Youtube, la xerrada fou seguida en directe per prop d’una vuitantena de persones i més de tres-centes cinquanta en les 12 hores següents.

L’activitat, de formació permanent per a sacerdots i laics de la diòcesi, fou presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, que feu la salutació inicial i presentà a Torralba, director de la Càtedra de Pensament Cristià de la diòcesi. Vives va obrir l’acte, agraint el fet que encara que sigui telemàticament, el filòsof volgués continuar amb la formació permanent per a la diòcesi, i va posar en relleu la importància que té per al bisbat que es vetlli per aquest aspecte formatiu, enguany, no presencialment, sinó telemàticament per les restriccions fruït de la pandèmia actual.

Aquesta conferència ha volgut estar adreçada especialment als matrimonis i famílies de les parròquies, i seguia la tasca iniciada amb la conferència sobre l’Enciclica Fratelli Tutti, que es va dur a terme en el mateix format, fa uns mesos.

Enguany, es compleix el cinquè aniversari de la publicació de l’exhortació apostòlica Amoris Laetitia del Papa Francesc sobre la bellesa i l’alegria de l’amor familiar. Estem celebrant l'any “Família Amoris Laetitia” que es clourà el 26 de juny de l'any 2022 amb la 10a Trobada Mundial de les Famílies a Roma.

Francesc Torralba va subratllar en la seva conferència en els trets bàsics de l’exhortació, assenyalant que el Papa destaca en ella un cristianisme Pasqual, de la joia de la Pasqua i de la Veritat, en una exhortació apostòlica postsinodal que recull el que l'Església havia treballat anteriorment en el Sínode preparatori.

Amoris laetitia s’emmarca en els textos previs del magisteri: Gaudium et Spes (l’anomenada constitució pastoral sobre l'Església al món modern), Familiaris Consortio (Joan Pau II) i Deus Càritas Est (Benet XVI). Per Torralba, hem d’entrar en el text valorant el sentit del terme "amor", tractant-lo amb profunditat i no superficialment. És essencial en aquest aspecte revaloritzar la paraula amor, que té dues qualitats bàsiques; l’anhel o desig (eros) i la donació (àgape). Hem de valoritzar que estimar vol dir donar, i que l’amor està orientat a la integritat de la persona, no és només un amor que és desig de l’altre (que pot derivar en formes posessives d’egoisme, o domini-submisió), cal tenir en compte també l'aspecte donatiu, benvolença envers l'altre, cura d'ell, promoció del bé de l'altra persona.

Torralba també va apuntar el matrimoni com un camí a la santificació, ja que és el santuari i la cèdul·la bàsica de la societat. En aquest sentit va aclarir que la família a “Amoris Laetitia” es presenta sovint com una comunitat sòlida, i això és molt valuós, perquè ens fa entendre el valor de la incondicionalitat. En un món en el que tot és tant provisional, la família és un refugi. També la família té el valor de la trobada intergeneracional, que permet eixamplar la nostra visió egoista i solipsista i cercar a l’altre.

La conferència es va cloure amb un temps per a preguntes i diàleg dels espectadors, realitzades a través de la xarxa, i amb les paraules de cloenda de Vives, que va emplaçar per la propera jornada de formació, que ja serà la Càtedra de Pensament Cristià el proper 10 de juny, també en format on line.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.