Vés al contingut
Catalunya Religió

(Càritas Iraq) Més d’un milió de persones han fugit de les seves llars a l’Iraq septentrional i central a mesura que els extremistes musulmans sunnites de l’autodenominat Estat Islàmic (IS) han ocupat àrees senceres de la regió. Molts dels que han fugit són cristians, yazidíis i musulmans chiítes, comunitats especialment assenyalades pels atacs yihadistes.

El conflicte ha provocat al tancament dels centres de Càritas Iraq a Qaraqosh, Bartilla i Alqosh. Molts dels empleats de la Càritas local estan ara a Erbil, on duen a terme la distribució d’ajuda d’emergència als desplaçats que s’han instal·lat de manera temporal en esglésies i altres centres d’acolliment.

A més, la xarxa Càritas ha començat a proveir assistència a Dohuk i Zajo, a prop de les fronteres amb Turquia i Síria, on s’han assentat centenars de milers de persones pertanyents a les comunitats cristianes i yasidíes.

Missatge del director executiu de Càritas l’Iraq

En una crida remesa a la xarxa internacional de Càritas, Nabil Nissan, director executiu de Càritas l’Iraq, apel·la a la comunitat internacional perquè atalli el més aviat possible la violència i el terrorisme. Aquest és el text íntegre del seu missatge:

“Aquesta enorme crisi humanitària a l’Iraq ha obligat a moltes famílies a abandonar les seves propietats i els mitjans bàsics per sobreviure. Estan desesperats i frustrats. Pensen que el món no s’està mobilitzant amb la suficient rapidesa per posar fi a aquesta tragèdia humana.

Després que els grups extremistes assaltessin les seves ciutats, les famílies, incloent el personal local de Càritas, no van tenir una altra alternativa que fugir per posar fora de perill les seves vides. Algunes es van dirigir a la regió del Kurdistan, on han hagut d’esperar fins a 8 hores en els llocs de control a causa de la superpoblació de la zona. Aquesta és la primera vegada que el personal de Càritas Iraq ha hagut d’abandonar la seva missió humanitària i el seu treball quotidià amb els més pobres. És quelcom que ens produeix un intens dolor.

Milers de famílies viuen a l’aire lliure en parcs, en edificis sense acabar, en esglésies o en escoles. Han de suportar les altes temperatures de l’estiu i manquen recursos. La seva necessitat més urgent és un refugi.

Càritas Iraq està rebent un gran suport, inclòs el dels voluntaris que treballen en el terreny. En aquests moments, estem proporcionant aliments, atenció sanitària i ajuda de primera necessitat a 7.000 famílies. Estem treballant amb les parròquies per poder arribar als desplaçats en llocs com en Ain Kawa, Zakho, Dohuk i els llogarets circumdants.

El suport moral i financer que estem rebent és immens. Aquest és un dels pocs aspectos positius d’aquesta crisi. Sentim que no estem sols i això ens està donat noves forces per recolzar als desplaçats, malgrat totes les dificultats.

Esperem que la situació no vagi a pitjor, perquè confiem que la comunitat internacional i l’exèrcit de peshmergas del Kurdistan destacat a Erbil no permetran que això succeeixi.

Aquest és el moment en el qual és necessari reflexionar sobre el que està passant. Estem davant el començament d’una tendència negativa en la fins ara coexistència pacífica, amb un impacte advers a llarg termini que suposarà el final del pluralisme i la pèrdua de confiança entre els diferents grups al país.

És necessari que tothom actuï juntament amb el Govern i el poble de l’Iraq i les organitzacions internacionals per adoptar una postura ferma contra aquesta catàstrofe. És una crisi on la característica dominant és una violència que vol convertir-ho tot en una selva.

La comunitat internacional ha de detenir el subministrament d’armes als militants (de l’Estat Islàmic). Tots han de sumar els seus esforços per fer front de manera més ferma a la violència i el terrorisme. I afrontar aquesta qüestió és ara més urgent que prestar ajuda a les persones que estan fugint dels extremistes”.

Suport permanent de Càritas Espanyola a Càritas Iraq

Des de l’inici de la crisi, al febrer passat, Càritas Iraq distribueix ajuda bàsica d’emergència a les comunitats desplaçades a causa de la violència. Per dur a terme aquest programa de resposta humanitària compten amb la col·laboració de la xarxa Càritas i el suport de Càritas Espanyola, que ha aportat fins avui un total de 80.000 euros.

La cooperació fraterna entre Càritas Espanyola i Càritas l’Iraq es remunta al moment mateix de la creació d’aquesta, en 1992. Durant aquesta dècada, Càritas Espanyola va participar en la resposta a la crisi causada pels efectes de l’embargament i va seguir fent-ho després de la invasió de l’Iraq, al 2003. Des de llavors fins avui la col·laboració se centra en diversos programes d’emergència i desenvolupament: ajuda humanitària a desplaçats i víctimes de la violència, programes per a famílies especialment pobres i vulnerables, i suport a persones amb necessitats especials.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.