Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Càritas) Amb motiu de l’inici de la Cimera pel Clima COP25 a Madrid, Càritas Internacional ha fet públic el següent missatge dirigit als delegats presents a la Cimera.

Missatge de Càritas sobre canvi climàtic

Fa poc més d’un mes que va acabar al Vaticà un sínode sense precedents per a l’Amazònia. Ara, la comunitat catòlica mundial està expectant davant una altra conferència clau per al futur del nostre planeta i de la humanitat.

“És un moment difícil per a la lluita contra el canvi climàtic”, considera Adriana Opromolla, responsable d’Incidència sobre Seguretat Alimentària i el Canvi Climàtic a Càritas Internationalis. “La cooperació entre països és l’única forma de salvar aquesta situació crítica. A la Cimera de Clima convocada per Nacions Unides al setembre, els governs no van mostrar un nivell d’ambició suficient per mantenir l’augment de la temperatura per sota de 1,5 graus centígrads. La COP25 és una oportunitat per ampliar aquesta ambició”.

La Confederació Càritas participa a la COP25 amb l’esperit de l’Sínode de l’Amazònia, amb una crida a la unitat, la solidaritat, la justícia i una atenció especial a Amèrica Llatina i els pobles indígenes. La presidència de la COP25 està en mans de Xile.

La magnitud impactant dels incendis recents a l’Amazònia ha centrat l’atenció en la pèrdua d’ecosistemes allà i en altres regions. Les comunitats afectades han patit terribles pèrdues i danys en les seves terres i mitjans de vida. Algunes han estat desplaçades.

“Càritas vol que els governs siguin seriosos i generosos en la COP25 quan revisin el Mecanisme Internacional de Varsòvia per Pèrdues i Danys per fer-ho plenament operatiu, especialment perquè proveeixi finançament adequat en resposta a les pèrdues i danys ocasionades pel canvi climàtic. Un finançament que hauria de ser addicional a la destinada per a projectes d’adaptació”, va assenyalar Opromolla.

Cooperació en virtut de l’Acord de París sobre canvi climàtic

A la COP24 de fa un any a Polònia, el treball al voltant dels mecanismes de cooperació internacional establerts per l’Acord 2015 de París sobre el canvi climàtic va quedar inacabat. Càritas creu que això s’ha d’abordar amb decisió en la COP25 a Madrid per mantenir l’escalfament global per sota de 1,5 graus centígrads, no en els 3 graus cap als quals es dirigeix ​​el món.

L’article 6 de l’Acord de París emmarca els mecanismes de cooperació perquè els països implementin el que es coneix com contribucions determinades a nivell nacional per frenar les seves emissions (NDC per les sigles en anglès). Si bé cada país decideix la seva contribució, els seus esforços són revisats a nivell internacional per possibilitar un seguiment global conjunt. Per això Càritas demana que s’adoptin normatives  sòlides que garanteixin un recompte transparent i just de les reduccions d’emissions de carboni, així com que s’afavoreixi una participació adequada de les comunitats involucrades. En aquests exercicis. Càritas també està demanant la protecció dels drets dels pobles indígenes en la implementació de projectes per reduir les emissions.