Vés al contingut
Catalunya Religió
Jornada_Diocesana_V_Martín
Fotografia: Càritas Tortosa.

Càritas Tortosa Quin és el paper de Càritas a la societat actual? Aquesta ha estat la pregunta que ha intentat respondre el delegat episcopal de la Confederació de Càritas estatal, Vicente Martín, durant la jornada diocesana del bisbat de Tortosa que s'ha celebrat aquest dissabte. Martín ha exposat els nous camins que s'obren per l'entitat de l'Església catòlica tot just acabats de celebrar els 75 anys de la seva fundació. Del seu treball, el delegat episcopal ha assegurat que les Càritas s'encaminen cap a un model més humà, just i inclusiu.

Vicente Martín ha exposat de manera realista la situació de Càritas actual, influenciada per les "fragilitats que afecten la societat". Martín ha parlat de la fragilitat de les relacions personals "que provoquen desvinculació". També de "les debilitats de les comunitats, la inèrcia assistencialista i l'envelliment del voluntariat".

“Càritas té un somni social i cultural", ha assegurat Martín. El delegat episcopal ha explicat que l'entitat busca un nou model social i cultural més humà i inclusiu. Un model que combina amb el somni eclesial: "Una Església pobra i dels pobres". També ha parlat d'un somni ecològic per cuidar de les persones i "de la casa comuna". Càritas vol ser un espai on els joves tinguin un paper destacat i siguin part fonamental en el camí a recórrer.

Càritas somia amb una política dirigida al bé comú de les persones i més sostenible

En la mateixa línia, Marín ha posat de manifest els nous camins per a Càritas destacant "el camí dels pobres i exclosos, el camí de la misericòrdia, i el camí de la renovació". "Camins que convergeixen en una Càritas lloc d’esperança", ha dit. Aquestes passes les faran aquests primers mesos de l'any, una vegada acabada l'etapa de commemoració dels 75 anys de treball. Amb tot, la Càritas s'encaminarà cap a un model més humà, just i inclusiu.

A Càritas somien amb una política dirigida al bé comú de les persones, amb una societat més sostenible i més cuidadora del medi ambient. I això significa acompanyar, encara més, persones i processos, construir un teixit social i solidari, dignificar les persones i estar enfocats en la defensa dels drets activant dinàmiques de denúncia i d’incidència, quan sigui necessari.

El delegat episcopal ha parlat de treballat "per construir un teixit social solidari, per acompanyar en la impotència i el sofriment, per acompanyar des de les capacitats de les persones". Ell vol que l'organització sigui "per descobrir possibilitats, no només necessitats”.

Càritas inicia nous camins per construir "un teixit social més solidari i amb més fraternitat"

"Càritas és amb la societat, compromesos amb el desenvolupament dels més necessitats". En aquest sentit, Martín ha fet referència als 11 milions de persones en situació d'exclusió i els 6 milions de famílies que no disposen d'un pressupost suficient per a desenvolupar la vida amb normalitat. També, en la seva exposició, ha recordat el paper de Càritas en les situacions d'emergències internacionals.

Martín també ha recordat les paraules del papa Francesc dels darrers dies: “La gent necessita testimonis, és a dir, persones que siguin coherents amb allò que creiem i allò que vivim, entre la fe que professen i les obres que realitzen”. I en aquest sentit, ha dit, Càritas inicia nous camins per ser més propers i construir "un teixit social més solidari i amb més fraternitat". Tot sense deixar de tenir en compte que els voluntaris seguiran essent "la part fonamental de la Càritas dels propers anys".

A la jornada hi han assistit prop de 150 responsables i voluntaris d’equips parroquials i interparroquials de Càritas, així com una dotzena de capellans de la diòcesi de Tortosa. L'acte ha comptat amb la presència del director de Càritas Diocesana de Tortosa, Didac Rodríguez, i del delegat episcopal Carlos París.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.