Vés al contingut
Catalunya Religió
espai-obert-febrer

CRISTIANISME AL SEGLE XXI En el marc del cicle 'Espai Obert' d'enguany, organitzat per Cristianisme al segle XXI, i que porta per títol 'Religions i tradicions espirituals en les arrels de la nostra cultura', la religiosa filipense Berta Meneses ha ofert una conferència sobre 'La saviesa en el budisme zen'. Meneses, que és mestre Zen, ha parlat en la ponència d'aquest dissabte sobre aquest concepte com una aportació a cultures religioses llunyanes sorgides de l'hinduisme i de taoisme.

"Què és el budisme zen?". La religiosa filipense ha respost aquest dubte al llarg de la seva xerrada explicant que no es tracta de cap filosofia, religió o psicologia. "És una cosmovisió que implica un marc teòric, una pràctica, una ètica i una disciplina a fi que la persona arribi a la plenitud i a la il·luminació", ha dit. El zen pretén disciplinar la ment i asserenar els elements que componen l'ésser humà per "desvetllar el cor dels humans i oferir-los la consciència d’éssers espirituals". La saviesa en el budisme zen s’enfoca en "la comprensió directa de la realitat última". "És un coneixement que no es basa en paraules ni en erudició sinó en l’experiència directa i en la percepció de la veritat", ha assegurat Meneses.

En el zen, el jo també és "una part important de la persona". Un important element d’estructuració de la vida, que precisa maduresa i equilibri per viure en coherència com a éssers humans. "Però l’ésser humà és quelcom més, hem de saber que el jo de la personalitat és solament una petita part de l’ésser que som", ha dit Meneses. Amb tot, l’objectiu del budisme zen és "arribar al centre i a la il·luminació". "Confondre l’ego i l’ésser seria ignorància", ha subratllat la religiosa.

Tres verins diferents

Meneses també ha respost a "com aplicar en la vida aquests ensenyaments". Un primer paràmetre per arribar a "transcendir els egos i obrir-se a l'altre" és el silenci. Meneses ha parlat d'un silenci de cos, de ments, dels sentits i de les emocions. "No es tracta de posar la ment en blanc, sinó de deixar-la fluir ben desperts", ha expressat.

Altres paràmetres que configuren aquesta cosmovisió del budisme zen són l’experiència de buit, el lliurament, la interrelació amb tot o la impermanència.

Segons la ponent, la meditació zen com a camí espiritual és aquell que implica "desconstruir i reconstruir l'experiència de nosaltres mateixos i del món". També es refereix al fet de "transformar les nostres motivacions que són crucials per fer-nos experimentar el món d’una altra manera". Meneses ha recordat que les motivacions "afecten les percepcions". "El budisme ensenya que l’ésser humà està condicionat per tres verins, això és, tota forma d’odi, d’orgull i d’ignorància i, en darrera instància, la dukkha, el sofriment", ha dit. En aquest sentit, Zen és "el despertar de la nostra part més intuïtiva i creativa". Per a la ponent, Zen és arribar a una major consciència del moment present. És l’avantsala del gran canvi, perquè, "tot plegat es fa sense cap finalitat concreta".

La xerrada ha generat dubtes i inquietuds pels assistents com la manera de reconstruir el jo en persones que ho necessiten. Per a l’experta, "sense un jo madur i ben format, no et posis a fer meditació zen". "No arribaràs mai a la consciència oceànica", ha assegurat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.