(David Casals – CR) Bon Nadal! Almenys aquest 7 de gener ho és per una part de la comunitat ortodoxa que viu a Catalunya.
El set de gener és el dia de Nadal per a bona part de l'Ortodòxia: es guien pel calendari julià, la manera que tenien d'organitzar l'any a l'època romana, que progressivament es va anar substituint a partir de 1582, quan l'església catòlica va adoptar un nou calendari, que porta el nom del papa que el va impulsar, Gregori XIII, i per això es diu gregorià.
Entre els calendaris julià i gregorià hi ha uns dies de decalatge: per això, quan en el calendari julià s'arriba al 25 de desembre, en el calendari gregorià ja s'està al dia 7 de gener.
Ara bé, entre la comunitat ortodoxa hi ha diversitat. És una de les tres grans 'branques' del cristianisme, juntament amb l'Església catòlica i les protestants. L'Església ortodoxa la formen un grup d'esglésies autocèfales, unides en comunió: Constantinoble, Alexandria, Antioquia, Jerusalem, russa, georgiana, sèrbia, romanesa, búlgara, xipriota, grega, polonesa, albanesa, txeca i eslovaca i l'americana.
Hi ha esglésies que han acceptat el calendari gregorià i altres encara es basen en l'antic, el julià. Les esglésies que celebren el Nadal el dia 25 de desembre són Alexandria, Romania, Bulgària, Albània, Finlàndia, Grècia i Xipre. La resta, ho fan el dia 7 de gener. Entre elles, ho fa el dia 7 la més nombrosa, la russa, amb seu a Moscou.
A Catalunya
A Catalunya aquesta diversitat pel que fa al dia de celebrar el Nadal també es dóna. L'església ortodoxa de més tradició i arrelament a Catalunya és la de la Protecció de la Mare de Déu, situada al número 181 del carrer Aragó de Barcelona.
Aquesta església depèn del Patriarcat de Sèrbia, "que encara es guia pel calendari julià". Tot i això, aquesta comunitat "celebra el dia de Nadal el 25 de desembre", com fan les esglésies catòlica i protestant, com explica a CatalunyaReligió.cat el pare Martí.
Poden haver-hi diferències pel que fa la data, però el pare Martí indica que sí que hi ha coincidències entre les diferents esglésies ortodoxes a l'hora de celebrar el Nadal. En el cas de la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu, va tenir lloc en la nit del 24 al 25 de desembre: el servei comença sobre les deu del vespre, però la 'Divina Lectura' com a tal s'inicia a les dotze de la nit quan ja ha començat el dia de Nadal.
El 6 de gener la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu celebra una festa rellevant: la Teofania, que recorda "el bateig de Crist" per part de Joan el Baptista a les aigües del Riu Jordà, després del qual Jesús inicia la seva vida pública que culminarà tres anys més tard amb la seva mort i ressurrecció.
Diversitat
A Catalunya no hi ha una 'Església Ortodoxa Catalana' com a tal, sinó que hi ha diferents comunitats, cada una d'elles, 'adscrita' a un patriarcat diferent. Per això, hi ha a la comunitat esglésies ortodoxes russes, romaneses, georgianes, entre altres.
Les primeres comunitats de l'Ortodòxia es formen als anys 70. És en aquests anys quan un grup de persones procedents de la tradició catòlica, fruit del seu interès i fascinació vers l'espiritualitat del cristianisme oriental, decideixen impulsar la parròquia de la Protecció de la Mare de Déu, que s'ha consolidat com la comunitat 'de referència'. L'objectiu d'aquesta parròquia és que el seu missatge arribi a tota la població, no només als ciutadans que procedeixen de països de tradició ortodoxa, i d'aquí, el gran esforç que venen fent en l'ús del català, a l'hora que s'han anat obrint llocs de culte a altres localitats, com Girona, Navata, Ripoll, Corçà, Estana i Alella.
En els darrers anys, coincidint amb el fenomen de la immigració, han anat obrint esglésies ortodoxes de tradició russa, grega, búlgara i romanesa -com la de Sant Jordi, situada a Gran Via 406 de Barcelona-. S'ha de destacar també que en alguns casos, aquestes comunitats han celebrat els seus cultes en parròquies catòliques.
Segons la darrera edició del mapa de llocs de culte de la Generalitat, actualitzat l’any 2010, a Catalunya n’hi ha 30 d’ortodoxos, davant dels 18 que hi havia al 2007 i els vuit de 2004.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.