Vés al contingut

Des de la seva aparició, la cadena 13TV ha generat controvèrsia. I no només per l’orientació dels informatius i l’agressivitat de les tertúlies en relació amb el moment polític de Catalunya. L’arquebisbe de Tànger, Santiago Agrelo, va criticar durament el tractament informatiu de la cadena en la qüestió de la immigració i els incidents a la frontera de Ceuta i Melilla; el va titllar d’antievangèlic. També es van queixar els bisbes catalans.

De la mateixa manera, diverses entitats socials cristianes espanyoles i catalanes duen a terme, des de fa molt de temps, gestions discretes per denunciar i intentar modificar la línia editorial d’aquesta cadena televisiva, propietat majoritàriament de l’Església espanyola. La Conferència Episcopal té la majoria de les accions.

El relleu de la cúpula de la Conferència Episcopal Espanyola -Rouco i Martínez Camino van ser substituïts pels més moderats Blázquez i Gil Tamayo- feia suposar que 13TV canviaria radicalment. Així es va anunciar, però els fets han demostrat que no s’ha produït la pretesa reorientació de la cadena. Els insults i els estirabots continuen ben presents, un escàndol que contrasta amb el missatge del papa Francesc que preconitza la misericòrdia, el respecte i la fraternitat.

Aquests dies s’ha confirmat, a més, el dèficit que ja es coneixia. Des del primer dia aquest dèficit s'ha eixugat amb successives ampliacions de capital que cobreix principalment la Conferència Episcopal, a canvi d'adquirir més accions d'una empresa que és un pou sense fons. I d'on surten aquest diners? Doncs la principal font d'ingressos de la Conferència Episcopal són els fons de la declaració de renda, de la famosa “creueta”. Dels 250 milions d'euros que cada any arriben per aquesta via a la Conferència, 31 milions provenen dels catòlics catalans. I la major part dels diners que rep la Conferència es reparteix entre les diocesis, aproximadament 200 milions, però la resta els gestiona directament.

El que encara crida més l’atenció és que la corresponent partida pressupostària d’on es treuen els fons per a 13TV sigui la d’”activitats pastorals estratègiques”. L’home de les finances de l’Església espanyola, Fernando Giménez Barriocanal, no se n’amaga, tot justificant-ho amb l’argumentació que "hi va haver un temps que es feien catedrals, i ara el temps és un altre: publiquem llibres, donem missatges de ràdio, televisió...”.

No s'ha presenta mai clarament quants diners ha costat fins avui 13TV als catòlics. Arran de la darrera presentació de dades de recaptació, El País xifrava en 6 milions d'euros l'aportació dels bisbes espanyols a 13TV el 2013. El Confidencial parlava de 6 milions més el 2012 i d'un crèdit de 20 milions. Sobre la resta d'anys i sobre el total, misteri.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.