Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
IV Setmana d'Advent

(Jaume Duch)

La Paraula de Déu en la proximitat de la gran recorda que la fe a més de ser lloança a Déu és, alhora, disponibilitat i obediència fidel. L'Evangeli ens mostra avui com la "fe-obediència" de Maria i de Josep va fer possible que l'Esperit Sant portés terme, en nostra història, el projecte de la divinització de la humanitat. És a dir, que els homes i les dones de tots els temps poguéssim participar, en realitat, de la vida divina gràcies a la humanitat divina de Jesús.

Aquest és, en últim terme, el misteri de gràcia que posa en evidència la festa de Nadal. Maria, després de l'anunci de l'àngel, va renunciar pels camins de la fe a pensar en termes purament naturals per passar a admetre com a possible el que l'Esperit Sant realitzaria en ella. I, Josep, mogut per la fe, va renunciar també a pensar en termes legals, per passar a acceptar el difícil projecte d'esdevenir un pare especial. Maria i Josep van renunciar als seus projectes naturals per obrir-se generosament al projecte de Déu, que és: la salvació de tots els homes.

Posteriorment, Jesús, aquest noi vingut al món per la força creadora de Déu, serà qui salvarà de debò el poble dels seus mancaments i el posarà sobre el camí que mena a la llibertat. Ell serà "Déu amb nosaltres", les altres salvacions humanes seran ben petita cosa al costat de la salvació que ens arriba per Jesús.

En aquests dies de festa que s'acosten, ens cal fer silenci i endinsar-nos pels camins de la contemplació davant del misteri. Les grans experiències de la vida són sempre un regal, normal ment, però, sols les viuen els qui estan disposats a fer-les seves. Per viure l'experiència de Nadal cal preparar-se. Abandonem- nos, doncs, amb confiança, a aquest misteri. Deixem-nos, també, guiar pels mestres espirituals que ens alliçonen. Déu, sovint, ens pot semblar immens i llunyà, però, si ens obrim a Ell el sen tirem proper. Déu és amb nosaltres, sostenint la nostra feblesa i fent-nos viure. Déu no ens estima des de fora estant, a diferència de les persones que ens estimen, Déu és dins el nostre ésser esti- mant-nos. Segons K. Rahner: "Aquesta experiència del cor és l'única amb la qual es pot comprendre el misteri de Nadal: Déu s'ha fet home, mai més no estarem sols. En tots nosaltres hi ha Déu."

Podem celebrar Nadal, gaudir-ne i felicitar tothom. Si vivim d'aquesta manera serem testimonis, com Pau en la segona lectura, d'un món ben diferent del nostre, de cada dia. Allunyats de tot poder, creient en la força de Déu manifestada per amor, en la feblesa d'un infant.

Donem gràcies al nostre Déu tot dient: "No us oblideu de nosaltres, Senyor. I així com ens heu fet conèixer el vostre pla de salvació per la vinguda de vostre Fill estimat, feu que puguem compartir amb Ell la glòria de la resurrecció."

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.