Vés al contingut

Audiència del Papa Francesc a la plaça Sant Pere del Vaticà. Dimecres 28 de maig de 2014

Aquests darrers dies, com sabeu, he fet un pelegrinatge a Terra Santa. Ha estat un gran regal per a l'Església, i en dono gràcies a Déu. Ha estat Ell qui m'ha guiat en aquesta Terra beneïda! Terra que ha viscut la presència històrica de Jesús i és també un lloc on s'han produït esdeveniments fonamentals per al Judaisme, el Cristianisme i l’Islam. Desitjo renovar el meu cordial reconeixement a Sa Beatitud, el Patriarca Fouad Twal, als bisbes dels diversos Ritus, i als sacerdots, als Franciscans de la Custòdia de Terra Santa. Els Franciscans fan un treball meravellós a Terra Santa. Són extraordinaris. També voldria agrair a les autoritats jordanes, israelianes i palestines, que m'han acollit amb tanta cortesia, com també a tots aquells que han cooperat per a la realització de la visita.

1. L'objectiu principal d' aquest pelegrinatge ha estat el fet de commemorar el 50 aniversari de la històrica trobada entre el Papa Pau VI i el Patriarca Atenàgores. Aquella vegada, va ser la primera ocasió en què un successor de Pere visitava Terra Santa: Pau VI inaugurava així, d’aquesta manera i durant el Concili Vaticà II, els viatges fora d’Itàlia dels Papes en la nostra època contemporània. Aquest gest profètic del Bisbe de Roma i del Patriarca de Constantinoble va col•locar una fita, un terme, en el sofert però prometedor camí vers la unitat de tots els cristians, que des de llavors ha seguit fent passos rellevants. Per això, la meva trobada amb Sa Santedat Bartomeu, estimat germà en Crist, ha representat el moment culminant de la visita. Junts hem resat al costat del Sepulcre de Jesús; amb nosaltres hi havia també el Patriarca Greco - Ortodox de Jerusalem, Theophilos III, i el Patriarca Armeni Apostòlic Nourhan, a més dels arquebisbes i bisbes de diverses Esglésies i comunitats, autoritats civils i molts fidels. En aquest mateix lloc on va ressonar l'anunci de la Resurrecció, s’adverteix encara tota l'amargor i el sofriment de les divisions que encara existeixen entre els deixebles de Crist. Això causa un gran dolor al cor. Estem dividits encara! En aquest mateix lloc on ha ressonat el missatge de la resurrecció, on Jesús ens dóna la vida altra vegada; sí, justament allà nosaltres encara estem una mica dividits; però, sobretot, en aquesta celebració plena de recíproca fraternitat, d'estimació i afecte, escoltem la forta veu del Bon Pastor Ressuscitat que vol fer de totes les seves ovelles un sol ramat; sentim el desig de guarir les ferides que encara estan obertes i volem de prosseguir amb tenacitat el camí cap a la plena comunió. Un cop més, com han fet els Papes precedents, jo demano perdó per allò que nosaltres hàgim fet per causar aquesta divisió i demano a l'Esperit Sant que ens ajudi a guarir les ferides que nosaltres hàgim pogut causar als nostres germans. Tots som germans en Crist, i amb el Patriarca Bartolomeu som bons amics, germans, i hem compartit la voluntat de caminar junts, per a fer tot el possible, tot el que puguem fer: pregar junts i reunir tot el ramat de Déu. Treballar per la pau, per protegir la creació i tantes altres coses que tenim en comú. Com a germans hem d'anar endavant tots junts.

2. Un altre objectiu d'aquest pelegrinatge ha estat encoratjar, en aquesta regió, el camí per assolir la pau, que és al mateix temps un do de Déu i una tasca dels homes. Ho vaig fer a Jordània, a Palestina, i a Israel. I ho he fet sempre com a pelegrí, en el nom de Déu i de l'home, duent dins del cor una gran compassió pels fills d'aquesta Terra que des de fa massa temps conviuen amb la guerra. Ells tenen el dret de tastar per fi dies de pau!

Per això he exhortat els fidels a deixar-se "ungir" amb cor obert i dòcil per l'Esperit Sant, per ser cada vegada més capaços de fer gestos d'humilitat, de fraternitat i de reconciliació. L'Esperit permet assumir aquestes actituds en la vida quotidiana, amb persones de diverses cultures i religions, per així esdevenir "artesans" de la pau. La Pau es forja artesanalment. No hi ha indústries de pau. No, sinó que es va fent cada dia. I cal fer-ho amb el cor obert, perquè hi pugui venir el do de Déu. Per això, he exhortat els fidels cristians a deixar-se "ungir".
A Jordània he volgut agrair a les autoritats i al poble pel seu compromís en acollir a nombrosos pròfugs procedents de les zones de guerra, una tasca humanitària que mereix i requereix el suport de tota la Comunitat Internacional. M'ha impressionat la generositat del poble jordà per rebre els pròfugs que fugen de la guerra. Què el Senyor beneeixi aquest poble tan acollidor!! Nosaltres hem de resar perquè beneeixi aquesta acollida i cal que demanem perquè totes les institucions internacionals ajudin a aquest poble en aquest treball d'acollida. Durant el meu pelegrinatge vaig encoratjar a les autoritats interessades, també a altres llocs del meu camí, a continuar fent esforços per fer minvar les tensions en l'àrea de l’Orient Mitjà, sobretot a la martiritzada Síria, com també per a continuar en la recerca d'una solució equitativa en el conflicte palestino-israelià. Per això vaig convidar al president d'Israel i al President de Palestina, ambdós homes de pau i artífexs de pau, a venir al Vaticà a resar amb mi per la pau. Si us plau, us demano a vosaltres que no ens deixeu sols. Reseu molt perquè Déu ens doni la Pau, que Ell atorgui la pau a aquesta terra beneïda. Compto amb les vostres pregàries, pregueu, per favor, pregueu perquè arribi la pau.

3. Aquesta peregrinació a Terra Santa ha estat també l'ocasió per confirmar en la fe a les comunitats cristianes, que pateixen tant, i expressar la gratitud de tota l'Església per la presència dels cristians en aquesta zona i en tot l’Orient Mitjà. Aquests germans són valents testimonis d'esperança i de caritat, són "sal i la llum" en aquesta Terra. Amb llur vides de fe i de pregària i amb la molt apreciada activitat educativa i assistencial que duen a terme, operen a favor de la reconciliació i del perdó, contribuint al bé comú de la societat. Amb aquest pelegrinatge, que ha estat una veritable gràcia del Senyor, he volgut portar una paraula d'esperança, però val a dir que jo també l’he rebut! L’he rebut de germans i germanes que esperen "contra tota esperança" (cf. Rm 4,18 ), a través de tants sofriments, com per exemple el d’aquells que han hagut de fugir del propi país degut a diversos conflictes; com també per culpa dels sofriments de molts, en diverses parts del món, que es troben discriminats i menyspreats a causa de la seva fe en Crist. Continuem essent propers a tots aquests que sofreixen! Preguem per ells i per la pau a Terra Santa i a tot l'Orient Mitjà. Que la pregària de tota l'Església sostingui també el camí cap a la plena unitat entre els cristians, perquè el món cregui en l’amor de Déu que en Jesucrist ha vingut al món per habitar enmig nostre.

Us convido a tots, ara, a resar junts a la Verge, Reina de la Pau. La Reina de la unitat de tots els cristians. La mare de tots els cristians. Que Ella ens doni la pau a tot el món i que Ella ens acompanyi en aquest camí vers la unitat. Ave Maria.....

Traducció: Xavier Bordas –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.