Vés al contingut

Discurs del Papa Francesc als participants a la trobada de les obres pontifícies missioneres. Divendres 9 de maig de 2014

Dono la benvinguda al Directors Nacionals de les Obres Pontifícies Missioneres i als col·laboradors de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles. Agraeixo al Cardenal Fernando Filoni i a tots vosaltres, que treballeu al servei de la missió de l’Església per a portar l’Evangeli a tothom arreu de tota la Terra.

Amb l’Exhortació Apostòlica ‘La joia de l’Evangeli’ he volgut convidar tots els fidels a una nova campanya evangelitzadora; perquè també en la nostra època la missió cap als gentils és la força que arrossega aquest dinamisme fonamental de l’Església. L’anhel d’evangelitzar fins ‘als límits’, testimoniat per missioners sants i generosos, ajuda totes les comunitats a fer una pastoral cap enfora i eficaç, de cara a una renovació de les estructures i de les obres. L’acció missionera és el paradigma de tota obra de l’Església (cf. Evangeliigaudium, 15)

Evangelitzar, en aquest temps de grans transformacions socials, demana una Església missionera abocada tota ella cap enfora, capaç de fer possible un discerniment per encarar-se amb les diverses cultures i visions de la humanitat. En un món en transformació, cal una Església renovada i transformada per la contemplació i pel contacte personal amb Crist, per la força de l’Esperit. És l’Esperit de Crist la font de la renovació, la que ens fa trobar nous camins, nous mètodes creatius, les diverses formes d’expressió per a l’evangelització del món actual. És Ell que ens dóna la força per encetar el camí missioner i la joia de l’anunci, per tal que la llum de Crist il•lumini tots aquells que encara no el coneixen o l’han refusat. Per això se’ns demana el coratge d’«arribar a totes les perifèries que tenen necessitat de la llum de l’Evangeli» (Evangeliigaudium, 21). No ens poden entretenir ni les nostres debilitats, ni els nostres pecats, ni tants impediments que se’ns presenten per a testimoniar i proclamar l’Evangeli. És l’experiència de la trobada amb el Senyor que ens empeny i ens dóna la joia d’anunciar-lo a tothom.

L’Església, missionera per la seva natura, té com a prerrogativa fonamental el servei de la caritat a tothom. La fraternitat i la solidaritat universals són connaturals a la seva vida i a la seva missió en el món i per al món. L’evangelització, que ha d’arribar a tots, està cridada tanmateix a començar pels últims, per als pobres, per aquells que tenen l’esquena doblegada pel pes i el fatic de la vida. Fent-ho així, l’Església prolonga la missió del mateix Crist, el qual «ha vingut perquè tinguem vida i la tinguem en abundància» (Jn 10,10). L’Església és el poble de les benaurances, la casa dels pobres, dels afligits, dels exclosos i dels perseguits, de tots aquells que tenen fam i set de justícia. A vosaltres us demano de treballar per tal que les comunitats eclesials sàpiguen acollir amb amor preferencial els pobres, tenint les portes de l’Església obertes perquè tots hi puguin entrar i trobar-hi refugi.

Les Obres Pontifícies Missioneres són l’instrument privilegiat que reclama i procura amb generositat la missió ad gentes. Per això m’adreço a vosaltres com a animadors i formadors de la consciència missionera de les Esglésies locals: amb pacient perseverança, promogueu la responsabilitat missionera. Hi ha tanta necessitat de preveres, de persones consagrades i de fidels laics que, ferms amb l’amor de Crist, són assenyalats amb foc per la passió del Regne de Déu i disponibles per caminar per la via de l’evangelització!.

Us agraeixo el vostre preciós servei, dedicat a la difusió del Regne de Déu, per a fer arribar l’amor i la llum de Crist en tots els racons de la Terra. Maria, la Mare de l’Evangeli vivent, us acompanyi sempre en aquest vostre camí per a mantenir l’evangelització. Que us acompanyi també la meva benedicció, per a vosaltres i els vostres col·laboradors. Gràcies.

Traducció: Josep Ma Alentà –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.