Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà. Diumenge 15 de març de 2015

Estimats germans i germanes, bon dia!

L'Evangeli d'avui ens presenta de nou les paraules que Jesús dirigeix a Nicodem: "Déu estima tant el món, que ha donat el seu Fill únic” (Jn 3,16). Escoltant aquesta paraula, girem la mirada del nostre cor a Jesús Crucificat i sentim dins nostre que Déu ens estima, ens estima de veritat, i ens estima tant! Heus aquí l'expressió més simple que resumeix tot l'Evangeli, tota la fe, tota la teologia: Déu ens estima amb amor gratuït i sense límits.

Així ens estima Déu i aquest amor de Déu el mostra en primer lloc en la creació, com ho proclama la litúrgia, en la Pregària Eucarística IV: "Has donat origen a l'univers per vessar el teu amor sobre totes les teves criatures i alegrar-les amb l'esplendor de la vostra llum" . En l'origen del món hi ha només l'amor lliure i gratuït del Pare. Sant Ireneu, un sant dels primers segles escriu: "Déu no va crear Adam perquè tingués necessitat de l'home, sinó per tenir algú a qui donar els seus favors" (Adversus haereses, IV, 14, 1). És així, l'amor de Déu és així.

Així continua la Pregària eucarística IV: "I quan ell, desobeint-vos, perdé la vostra amistat, no l’abandonareu al domini de la mort, sinó que vinguéreu, misericordiós, a ajudar-nos perquè els qui us busquessin us poguessin trobar". Has vingut amb la teva misericòrdia. Com en la creació, com també ressalta en les successives etapes de la història de la salvació l'amor gratuït de Déu: el Senyor escull el seu poble, no perquè s'ho mereixi, sinó perquè és el més petit entre tots els pobles, com ell diu. I quan arriba "la plenitud dels temps", tot i que els homes havien trencat en diverses ocasions l’aliança, Déu, en lloc d’abandonar-los, ha realitzat amb ells un nou pacte, en la sang de Jesús -el pacte de la nova i eterna aliança– un pacte que mai ningú podrà trencar.

St. Paul ens recorda: "Déu, ric en misericòrdia, -mai oblidar-ho és ric en misericòrdia- pel gran amor amb el que ens ha estimat, de morts que érem per les culpes, ens ha fet reviure amb Crist" (Ef 2, 4). La Creu de Crist és la prova suprema de la misericòrdia i de l'amor de Déu per nosaltres: Jesús ens ha estimat "fins a l’extrem" (Jn 13,1), és a dir, no només per a l'últim moment de la seva vida terrena, sinó fins a l’extrem límit d'amor. Si en la creació el Pare ens ha donat la prova del seu immens amor en donar-nos la vida, en la passió i en la mort del seu Fill ens ha donat la prova de les proves: ha vingut a sofrir i morir per nosaltres. Així de gran és la misericòrdia de Déu: Ell ens estima, ens perdona; Déu perdona a tots i Déu sempre perdona.

Maria, que és Mare de misericòrdia, ens posa en el cor la certesa que som estimats per Déu. Que ens estigui a prop en moments de dificultat i ens doni els sentiments del seu Fill, perquè el nostre camí quaresmal sigui experiència de perdó, d'acolliment i de caritat.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.