Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Com cada any, uns savis d’Orient arriben als nostres pobles i ciutats per obsequiar els nens amb abundants regals. Els ulls infantils reflecteixen il·lusió. Malgrat alguna restricció sanitària, aquest gener tampoc faltaran a la cita, però aquesta vegada és especial. Han sabut que a Barcelona hi ha una nova «estrella». Ells, com a bons intèrprets del llenguatge de cel, no es volen perdre la novetat i han anticipat el seu viatge. Volen descobrir Jesús, Maria i Josep al pessebre que cada any es col·loca a la plaça Sant Jaume. Saben que, a la Ciutat Comtal, és una tasca àrdua perquè qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència. També volen veure l’estrella que, caiguda de la galàxia Gaudí, s’ha incrustat al vèrtex de la torre dedicada a Maria. Aquest arquitecte els apassiona pels seus enigmes i per la seva profunda espiritualitat.

Arriben a la plaça Sant Jaume convertida en un bestiari immens, voluntat de l’artista, que, segons les seves pròpies paraules, ha volgut invertir el paper dels personatges del pessebre i donar un protagonisme més gran als secundaris i als animals domèstics. Busquen el naixement mirant balcons i terrats dels carrers adjacents. Res. Són savis i no desisteixen de trobar el que busquen. Finalment, després de consultar mapes i desxifrar jeroglífics, s’aturen al carrer Ferran, número 33. Allà, en una entrada, hi ha el naixement. Jesús, Maria i Josep, empresonats darrere d’uns barrots. No en poden sortir. Una situació potser provisional perquè, no deu ser l’objectiu últim que desapareguin del mapa? Justament en aquesta ciutat on els turistes d’arreu del món busquen visitar la Sagrada Família. Quan al seu primer viatge els tres savis arriben a Jerusalem, l’estrella se’ls fa fonedissa. A Barcelona, els passa el mateix. Aquí, els tres llums vermells de la grua són gairebé més potents que la llum de l’estrella, que alguns no deixen brillar. Pot ser que els gerents públics perfilin una ciutat fosca, depressiva, caòtica, avorrida i grisa…? Encara ens queda la llum solar i el blau mediterrani. Els savis se'n tornen a Orient, una mica decebuts, però retornaran, com sempre.

Lluís Serra i Llansana – CC – 2 de gener de 2022 – núm. 2206 – pàg. 23.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.