Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana . dg. 1/01/2023
A Gerasa

Al llibre dels Salms apareix aquesta pregària: «Ensenya'ns a comptar els nostres dies per a adquirir la saviesa del cor.» (90,12). El salmista indica que un mitjà per adquirir la saviesa del cor és aprendre a comptar els nostres dies. Ha de ser aquesta una tasca molt important perquè tingui una conseqüència tan vital per a les persones. De manera una mica simplista, saviesa es vincula al món mental i es relaciona amb les idees. Cor, amb el món emocional i es relaciona amb els sentiments. Podria tenir una certa equivalència amb l'aportació de Daniel Goleman en el seu llibre Intel·ligència emocional. La visió bíblica va més enllà, molt més enllà d'un contingut merament psicològic. El cor, des d'aquesta òptica, és la porta de l'ésser i de l'essència de la persona, on resideix la consciència, on es prenen les decisions existencials, on es guarda la memòria vital, on es manté el diàleg més íntim amb Déu i on brolla amb força la font de l'amor.

Comptar els nostres dies ens permet descobrir la fugacitat de la vida i el contrast amb l'eternitat. El mateix salm 90 ens recorda que «mil anys davant dels teus ulls són com el dia d'ahir que ja va passar, i com una vigília de la nit». La saviesa del cor no és acumular anys -un any més-, sinó viure conscients el regal del temps -un any nou-. No és només «cronos» -temps lineal-, sinó sobretot «kairós» -el temps com a oportunitat de vida, teixida amb els fils de la veritat, l'amor i la llibertat-. De res serveix un any nou si no et fas nou cada any. La novetat, viscuda a fons i amb discerniment, aporta contingut a la saviesa del cor. Qui la posseeix distingeix entre l'essencial i l'accessori. Sap prendre les decisions sense deixar-se impressionar pels avatars del temps. Atresorar anys no és l'objectiu que busca, sinó viure'ls amb un sentit profund. Un minut de consciència té més valor que un any d'irrellevància. No es tracta de la visió capitalista del temps com a productivitat, sinó de la contemplació mística del temps com a amor. Llavors, podràs posar en pràctica les paraules del profeta Natan al rei David: «Vés, fes tot el que et dicta el cor, perquè el Senyor és amb tu». (2Sa7,2).

Bon ANY 2023!

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.