Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

El dia 15 d'agost l'Església Ortodoxa grega celebra la festa de la Mare de Déu (Theotokos). A l'illa de Tinos hi ha el santuari per excel·lència de pelegrinatge del poble grec. Actualment, es commemora el 200 aniversari del descobriment d'una icona de Maria per part de santa Pelàgia, una monja que, impulsada per una visió, va motivar moltes excavacions fins a trobar-lo. Avui es pot visitar el monestir ortodox, un espai suggestiu, on resideixen 25 monges. Poc després d'aconseguir la independència de Grècia del poder turc, que va assenyalar l'inici de la història moderna del país, es va fer la proclamació del patrocini de Maria. Es va produir d'aquesta manera la construcció d'un santuari impressionant, que alguns qualifiquen com el «Lourdes d’Orient». L'aglomeració de pelegrins i visitants col·lapsa cada any l'encantadora illa, esquitxada per innúmeres esglésies i ermitoris. Se celebra la festa de la «dormició de Maria» i la seva «Assumpció als cels». La mort és vista a través de dues paraules gregues: necrotafi, tomba dels morts, i koimitiri, cementiri, que significa dormitori. Després del dormir, ve el despertar en el moment de la resurrecció.

L'Església catòlica, en aquesta mateixa data, celebra també la festa de l' Assumpció de Maria en cos i ànima als cels, en aquest cas viscut com a dogma de fe, proclamat pel papa Pío XII l'1 de novembre de 1950. En la fórmula utilitzada es matisa que «acabat el curs de la seva vida terrenal» va ser assumpta. Eludeix així el dilema sobre la mort o la dormició de Maria. A més del reconeixement de Maria, la Mare de Jesús, en la història de la salvació, el moment històric de la proclamació del dogma posa en relleu la unitat antropològica de cada persona i, alhora, la dignitat del cos humà. Molt pocs anys abans, el cos humà havia estat maltractat, torturat, gasejat..., sigui en els enfrontaments bèl·lics com en els camps de concentració, en la Segona Guerra Mundial i el nou dogma venia a ressaltar que aquests comportaments, des de l'òptica teològica, són inadmissibles en totes les circumstàncies.

La festa major de molts pobles de Catalunya coincideix amb la festivitat de l'Assumpció. Entendre el significat espiritual d'aquesta celebració permet submergir-se en la dimensió profunda del seu sentit en el compromís social i religiós, més enllà del seu caràcter lúdic i festiu.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.