Vés al contingut

Després d'agenollar-se i retre homenatge a l’Infant de Maria, el mags d'Orient, “advertits en somnis que no anessin pas a veure Herodes, se’n tornaren al seu país per un altre camí” (Mt 2,12).

“Advertere”, del llatí, vol dir “dirigir cap a...”. L’Advertència de no retornar per Herodes és una manera de protegir Jesús de les males intencions del rei, no pas de protegir als mags d'Orient.

El govern dels Estats Units, per segon any consecutiu, ha declarat “Advertència” a la població de no viatjar a Hondures. És a dir, si els ciutadans hi viatgen i els hi passa alguna cosa, les companyies d’assegurances no se’n fan càrrec de res.

L'advertència té com a finalitat protegir als ciutadans dels Estats Units, evidentment; i amb certa raó degut a la inseguretat amb què vivim a Hondures. Però analitzant el paper que fan els Estats Units respecte d'Hondures podríem considerar pertinent que el govern d'Hondures fes advertència als hondurenys de no viatjar als Estats Units. Per què?
Doncs perquè del cúmul d'emigrants que emprenen viatge cap “el somni americà” molts no hi arriben, d'altres perden els seus béns o queden esguerrats, o perden la vida en el camí, sobre tot al passar per Mèxic. I perquè la majoria dels que hi arriben ho passen molt malament degut a la política migratòria dels Estats Units.

També seria bo que el govern d'Hondures declares advertència a la classe política que, com demostra la història, ha sigut capaç de trobar refugi al país que els ha facilitat els actes de corrupció pels quals han venut al veí del nord les nostres riqueses “a precio de gallo muerto”, segons la dita popular. Basta comprovar que l'ajuda econòmica i militar dels Estats Units per lluitar contra el narcotràfic té un rerefons: reforçar la seva presencia militar estratègica a Hondures.

L’Epifania, manifestació de Jesús al món, fou un signe de que el Regne de Déu no ha de tenir fronteres. Cal advertir al món que avui s'obren les fronteres per al comerç i es tanquen per a les persones, sobretot si són pobres. Cal que els cristians advertim al món de tantes incoherències que ens porten per camins equivocats, sense sortida.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.