Vés al contingut

L’interès de diferents institucions educatives envers els espais pastorals va en augment i, el que semblava, a priori, un tema d’un cert “exotisme” dins l’àmbit escolar, ha forçat l’“èxode” vers la recerca de propostes i solucions. En aquesta exploració sobre com pot esdevenir un agent evangelitzador el que s’ha anomenat el “quart agent educatiu”, l’espai escolar (a saber: el primer agent es consideraria l’aprenentatge entre iguals; el segon, la relació amb els docents; el tercer, la relació amb les famílies), hi trobem respostes molt “arquitectòniques”, d’altres molt “artístiques”... però també n’hi ha que són molt “pastoralistes”, com és el recent cas de l’Oratorio de Aluche, al Col·legi San Juan García, Madrid.

Mirem el vídeo explicatiu:

Els autors d’aquesta proposta són el grup “Mindundis Factory. Comunicación creativa y evangélica”, coneguts arreu de l’Estat Espanyol a partir del projecte editorial “El rey de los mindundis” (Edelvives). En aquest blog ja s’han presentat altres treballs seus, especialment el “Retaule-còmic” per l’escola marista d’Alacant. Com es pot comprovar per l’explicació, aquí hi ha una aposta molt clara per tal que l’espai pastoral explícit (un oratori) pugui esdevenir també un espai educatiu que no tingui res a envejar a d’altres aules específiques. L’oratori com una mena “d’aula especialitzada en l’espiritualitat” ben pensada i equipada... on poder “lab-orar” a discreció, sense que els projectes d’interioritat comportin segregacions, duplicacions o, malauradament, desaparicions d’espais sacres escolars.

En definitiva, d’aquest exemple caldria prendre nota del següent:

  • Retorn a una mirada contemplativa sobre el quotidià educatiu i els seus elements com base pel discurs evangelitzador al centre.
  • Actualització i aprofundiment en la pròpia imatgeria institucional religiosa i el seu carisma per tal de ser realment “apropiada” per la comunitat educativa.
  • La cura global de l’espai per treballar l’espiritualitat (més enllà de posar moquetes i les plantes): des del mobiliari, fins els acabats i la il·luminació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.