Vés al contingut
Catalunya Religió
blanquerna-postgrau-2020
Última promoció del postgrau de Comunicació i Religió de Blanquerna a la Sala Stampa del Vaticà el gener del 2020.

Roger Vilaclara –CR "La comunicació i la religió s'han de parlar, i nosaltres ho propiciem". I sota aquesta convicció, Blanquerna recuperarà el pròxim curs el Diploma d'especialització universitària en Comunicació i Religió a l'era digital. Uns estudis que arriben a la seva vuitena edició, impulsats per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, i que pretenen formar professionals perquè siguin competents en la comunicació i la imatge pública d'entitats eclesials i religioses. "Una formació necessària en l'àmbit dels mitjans i l'Església", assegura Míriam Díez, directora del diploma d'especialització.

El renovat postgrau de Blanquerna pretén oferir eines als estudiants que provinguin del món de la informació sobre les religions i en concret sobre com funciona l'Església catòlica. "Tot i que tenim sessions sobre altres confessions i religions, també", explica Díez. I per a la gent que prové d'oficines eclesials, el diploma d'especialització els ajudarà a "entendre com posicionar-se davant del complex moment de la comunicació i de l'hiperacceleració", diu. Al postgrau es parla de joves, sostenibilitat, migracions i estratègies per aprendre a comunicar i "sortir-ne victoriós".

En aquest sentit, tothom qui cursi aquests estudis tindrà uns coneixements i eines per "moure's en l'entorn digital" i per saber "encarar crisis de reputació a les institucions". "A més de guanyar contactes i recursos en el camp de la comunicació i l'Església", hi afegeix Díez.

Estudiar a Blanquerna no és només fer un curs, sinó implicar-se en la vida universitària i en les connexions”

Un exemple d'aquest aprenentatge és el de la religiosa del Sagrat Cor de Jesús Teresa Gomà. Per a ella els estudis de postgrau van ser “una oportunitat per reflexionar sobre la comunicació i l’obertura d’horitzons en aquest àmbit”. En el moment que s’hi va apuntar, ara fa 8 anys, era la coordinadora de l’equip de comunicació de la província d’Espanya del Sagrat Cor. En aquest sentit, assegura que la proposta entre comunicació i Església “em tocava de molt a prop”.

Reconeix que el postgrau l’ha ajudat a “tenir una nova mirada” i a ampliar “punts de referència”. “També va ser una gran oportunitat per conèixer persones del mateix àmbit que, posteriorment, et tornes a trobar pel camí”, explica.

Dels estudis de Blanquerna, Gomà en destaca la diversitat de ponents. Una diversitat que es trasllada en “la diversitat de visions, d’experiències i reflexions”. “Conèixer tots aquests experts et desperta una sensibilitat especial”, diu.

Una xarxa a l'abast dels estudiants

I aquest és, precisament, un dels punts que destaca Díez del diploma d'especialització: "La gràcia és comptar amb professionals de primer nivell i d'un bon grup de doctors que ofereixen contingut acadèmic on enquadrar l'experiència". Explica que Blanquerna fa molts anys que treballa en la comunicació i que disposa d'una xarxa de persones i entitats que volen "posar a l'abast dels estudiants".

Cursar el postgrau de Comunicació i Religió també és una oportunitat per formar part del món de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, i de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència. "Ara per exemple la càtedra fa un congrés el mes de juny, doncs els estudiants poden també participar-hi, tant en l'organització com en la presentació de propostes", explica Miriam Díez. "Estudiar a Blanquerna no és només fer un curs, sinó implicar-se en la vida universitària i en les connexions, també internacionals, que ofereix", hi afegeix.

“Aspirem a ser un referent mundial en la comunicació i la religió”

El diploma d'especialització universitària, que és un títol propi de la Universitat Ramon Llull, ha renovat equip directiu i coordinador. La nova proposta acadèmica que dirigeix Díez la coordinaran la periodista i membre de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura Valentina Laferrara i el periodista especialitzat en religió i director de la Fundació Catalunya Religió, Jordi Llisterri.

El postgrau té una durada d'un curs acadèmic. Es realitzarà classe un cop al mes en format semipresencial: els alumnes alternaran les classes a la Facultat de Comunicació de Blanquerna amb les jornades en línia, des de casa. Per a Díez, aquesta és una bona oportunitat perquè els alumnes "puguin gaudir de les instal·lacions i la comunitat que es crea amb els estudiants", però també puguin tenir marge per "seguir des de la feina o des de casa les classes".

A més de les classes mensuals, el postgrau també ofereix una visita presencial al Vaticà, al gener, i també proposa una setmana de classes presencials al mes de juny. "Durant aquest període utilitzem els estudis de la facultat per fer pòdcasts, vídeos i gaudir de la complicitat d'estar junts professors i alumnes", explica la directora dels estudis. A més, la formació compta amb un període de pràctiques que, com a novetat, es podran fer també a la Santa Seu.

“Oferir el que sabem fer per ajudar a altres persones”

Sobre la importància de recuperar aquests estudis per Blanquerna, Díez reconeix que aspiren a ser "un referent mundial" en la comunicació i la religió. "Aquesta vuitena edició del postgrau ens esperona a seguir millorant i oferint el que som i el que sabem fer per ajudar a altres persones", diu. "El context és hostil", reconeix parafrasejant el papa Francesc, però assegura que "hem d'estar preparats". "Hem de treballar per comunicacions menys agressives, per saber proposar i per entomar els cops i presentar alternatives amb professionalitat", hi afegeix.

Amb tot, la directora del postgrau té molt clara una cosa: "A mi m'hauria encantat fer aquest postgrau que tinc l'honor de dirigir".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.