Vés al contingut
Catalunya Religió
urgell-sanitat
Fotografia: Bisbat d'Urgell.

Bisbat d'Urgell Una delegació del bisbat d'Urgell encapçalada per l'arquebisbe Joan-Enric Vives s'ha reunit aquest dimarts al matí a la seu del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya amb el conseller de Salut, Manel Balcells. La reunió ha servit per presentar el projecte del Centre de Salut Mental de l'Alt Pirineu que promou el bisbat.

El projecte del Centre de Salut Mental de l’Alt Pirineu té com a finalitat posar al servei de la ciutadania de les comarques pirinenques i del Principat d’Andorra els recursos que calen per ajudar les persones amb problemes relacionats amb la salut mental, i les seves famílies. El projecte compta amb la participació del Ministeri de Salut del Govern d'Andorra i que serà gestionat per Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM), de la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, d'acord amb el conveni signat per totes tres institucions al palau episcopal aquest octubre.

El Centre de Salut mental del bisbat d'Urgell se centrarà en l'atenció d'adults i joves i en la col·laboració en activitats de recerca

El bisbat d'Urgell ofereix uns espais propis situats a l’edifici del Seminari Diocesà, a la Seu d’Urgell, per a la localització i els equipaments necessaris per a la consecució del Centre de Salut Mental.

Pel que fa als serveis als malalts, l’acord es concreta en tres eixos principals: l’atenció a persones d’edat adulta que precisin fases d’hospitalització de mitja o llarga estada; l’atenció en l’etapa infantil-juvenil, en règim tant d'ingrés com d'hospitalització parcial, prioritzant l’adolescència; i la col·laboració en activitats docents i de recerca. Els serveis promoguts es basen en el model de recuperació, un model centrat en la persona en què la continuïtat assistencial i l’acompanyament del cicle vital són claus.

En la reunió d'aquest dimarts, han acompanyat a l'arquebisbe el director gerent de Benito Menni CASM Sant Boi, Joan Orrit; el director gerent de la Província de Germanes Hospitalàries, Alberto Martín; la directora Fundació Catalana d’Hospitals, Maria Emília Gil; l'alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; i el vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega; i el cap de gabinet de l'arquebisbe, David Codina.

Per part de la Generalitat de Catalunya, a més del conseller Balcells han assistit a la reunió la directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza; el gerent de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes; i la cap de gabinet del conseller, Iria Caamiña.

Hospitalitat, qualitat i ètica; els valors de Benito Menni

Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental (CASM) és un grup de centres assistencials, concertats amb la Generalitat de Catalunya, que pertany a les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Els valors que regeixen la institució i tota la seva activitat són l’hospitalitat, entesa com un servei als altres, tenir cura i acompanyar, integrant “ciència i caritat”, en paraules de sant Benet Menni; la qualitat en l'atenció sanitària i social, basada en el treball i compromís de tots en la millora contínua i en el camí cap a l’excel·lència; i l’ètica com una forma de sentir, pensar i actuar, i la priorització i sensibilitat cap a les necessitats de les persones més desafavorides.

Està previst que aquest divendres 13 de gener el conseller Balcells visiti La Seu d’Urgell i retorni la visita de l’arquebisbe prt conèixer els espais del projecte de primera mà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.