Vés al contingut
Catalunya Religió

(Marta Nin -CR) Aquest dijous Benet XVI començarà el 17è viatge del seu pontificat: entre el 16 i el 19 de setembre serà a Escòcia i Anglaterra en ocasió de la beatificació del cardenal John H. Newman (1801-1890). Un viatge marcat per diferents excepcionalitats, com el fet que no es tracta d’una visita pastoral sinó d’Estat, és a dir, el papa viatja en qualitat de cap de la Ciutat del Vaticà responent a una invitació de l’exprimer ministre Gordon Brown.

Sobre el fet que es tracti d’una visita d’estat, el portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, va demanar als periodistes que calia “relativitzar” aquest aspecte. De fet, Benet XVI no serà present al sopar de treball que les autoritats del govern britànic oferiran per als membres del seguici papal i altres personalitats eclesiàstiques (mai no ha participat en aquesta mena d’àpats polítics), i l’allotjament correrà a càrrec de la nunciatura i dels bisbats de cada lloc, no a càrrec de l’estat.

Una altra excepció d’aquest viatge és el fet que sigui Benet XVI qui beatifiqui Newman. Va ser el mateix Raztinger qui, en arribar al soli pontifici, va variar la norma vigent en relació a les beatificacions: el pontífex havia de celebrar només canonitzacions, és a dir, elevar sants, no beats. Per què, en canvi, vol beatificar personalment aquest cardenal anglès?

John Henry Newman va ser un cèlebre pastor anglicà, gran pensador i escriptor, que als 40 anys va convertir-se al catolicisme, fins arribar a ser creat cardenal per Lleó XIII. La beatificació de Newman per part de Benet XVI no vol ser ni molt menys una provocació, va assegurar Federico Lombardi, el qual es va reafirmar en les declaracions del nou President del Pontifici Consell per a la Unitat dels Cristians, Kurt Koch, per al qual Newman “és un sant venerat en ambdues tradicions” (l’anglicana i la catòlica) i la seva beatificació demostra que els anglicans i els catòlics han de reconèixer “la necessitat de sostenir-se mútuament i col.laborar en la tasca de proclamar l’Evangeli a una societat moderna força complexa”.

Com apuntava, però, davant d’alguns periodistes Jack Valero, responsable de premsa de la causa de beatificació de Newman, el cardenal anglès es va distingir en la seva època per lluitar contra el liberalisme religiós que volia equiparar totes les confessions religioses, i amb això se’l pot acostar a Benet XVI, que en tot moment ha alertat contra el relativisme moral i religiós dels nostres temps.

Tot i saber que aquest serà un viatge “complex”, Lombardi va assegurar que hi ha molta serenitat i també va treure importància a les protestes públiques que podria haver-hi. En realitat, el dissens efectiu és mínim i el que en un primer moment semblava una multiplicació de manifestacions s’ha limitat a una única manifestació el dia 18 a Londres que coincideix –però en llocs diferents- amb l’arribada de Benet XVI a Hyde Park. Qui protesta ho fa perquè no considera que l’estat hagi de financiar aquesta visita. Sobre aquesta qüestió Lombardi va dir que el papa responia a una invitació del govern britànic i que el vaticà no imposava a ningú cap cost, “tampoc el de les entrades”. I va explicar com les tarifes que s’aplicaven per participar als esdeveniments havien estat una decisió de les diòcesis per sufragar els mitjans de transport posats a disposició dels fidels que hi prenien part.

En els quatre dies de visita, Benet XVI anirà d’Edimburg –on es trobarà amb la reina Elisabet- a Glasgow; des d’allà viatjarà a Londres, on farà un important discurs al Westminster Hall, i acabarà el seu periple a Birmingham, on tindrà lloc la beatificació de Newman.

Per part vaticana no s’ha volgut confirmar ni desmentir una possible trobada de Benet XVI amb víctimes d’abusos sexuals per part de clergues catòlics, però tot sembla indicar que aquesta trobada tindrà lloc, com sempre, lluny de les càmeres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.