Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Mai no fa mal -i menys en un bisbat com el de Barcelona- accentuar la fraternitat diocesana. Aquest diumenge a la tarda la Basílica de la Sagrada Família ha acollit una trobada diocesana de seguiment del Pla Pastoral Diocesà per remarcar el treball en un dels seus eixos principals: la fraternitat. “Sortim!” és el lema del Pla Pastoral que es va presentar fa un any.

“Perquè la crítica, perquè la rivalitat? Això fora. Trenquem els murs, trenquem allò que ens separa; el Senyor ens vol units com a germans”. És un dels missatges del cardenal Joan Josep Omella en la trobada, que ha fet una crida a ser els primers a mostrar i practicar la fraternitat com a comunitat cristiana. Per això ha recordat les paraules del papa Francesc que criden a “no deixar-se robar la fraternitat, la fraternitat mística que sap mirar la grandesa sagrada del proïsme”.

Contacte humà

Per exemplificar el que vol promoure el Pla Pastoral Diocesà, la trobada ha comptat amb diversos testimonis del que ja s’està fent com a la diòcesi. Maneres de viure, sentir i exercir la fraternitat en el dia a dia amb els qui s’acosten l’Església diocesana, amb altres confessions, o entre les diverses realitats territorials.

El format de l’acte ha volgut marcar la diferència introduint diversos símbols -com l'entrada del Ciri Pasqual- i gestos de fraternitat entre els present. En diversos moments de l’acte, la dansa contemplativa ha mobilitzat els assistents i provocat un contacte humà que no s’acostuma a tenir en la rigidesa de la litúrgia. També s’ha fet un gest de perdó i reconciliació per totes les vegades que “hem anat contra la fraternitat”.

Brots de fraternitat

Després de la lectura de l’Evangeli d’aquest diumenge, el cardenal Omella ha demanat que tothom es pregunti si “podrem donar també nosaltres aquest testimoni de fraternitat”. Amb el seu to planer habitual, ha posat com exemple la comunitat que volen formar els tres bisbes que viuen al Palau episcopal: “Som tres galls en un galliner, però ens hem tallat la cresta perquè volem viure aquesta fraternitat”.

L’arquebisbe de Barcelona ha recordat que el Pla Pastoral “no diu exactament el que fer: fes el que creguis”. El que es tracta de “canviar actituds que van canviant el cor” i “crear una relació nova entre nosaltres”. Alhora Omella ha criticat les mirades “massa negatives” perquè “a Barcelona hi ha molts brots, alguna cosa nova està brotant”.

L’acte ha finalitzat amb una benedicció conjunta del cardenal Omella i els bisbes auxiliars Sergi Gordo i Antoni Vadell des de l’altar de la Sagrada Família. La sessió ha estat conduïda per Assumpta Sendra, professora de Blanquerna, i Joan Hernández, del Grup de Treball Estable de Religions. També hi ha tingut un gran protagonisme la participació dels fidels amb el cant dirigit per Cori Casanova i l'acompanyament d'un grup de vent i de l'organista Joan Seguí.

El Pla diocesà “Sortim!” té quatre eixos (pobres, joves, fraternitat i discerniment), que es simbolitzen amb una flor amb la forma dels panots de les voreres de la ciutat i amb Jesucrist al centre. Durant aquest curs s’ha focalitzat la sensibilització en la fraternitat i el curs vinent es farà amb els joves.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.