Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) És moment de “caos, nit obscura i ocàs” per la vida religiosa, que veu caure el nombre d’efectius i vocacions, sobretot a Europa. Però “és una situació crítica que també és una oportunitat de pròleg d’alguna cosa nova”. És el missatge que ha deixat aquest cap de setmana a Barcelona el secretari de la Congregació per a la Vida Consagrada, el franciscà José Rodríguez Carballo, número dos des de fa un any d’aquest organisme vaticà encarregat de la vida religiosa. 

La seva idea és que aquest “hivern no ens hauria d’espantar” perquè és l’època en la que “es nodreixen les arrels”. I “el cultiu de les arrels és tornar a l’Evangeli, com ens recorda i ens matxaca el papa Francesc”. Per això, estem en “el moment propici per a la refundació de la vida consagrada”.

Rodríguez Carballo, junt amb el prefecte João Bráz de Aviz, representa la nova sintonia del Vaticà amb la vida religiosa. S’ha visualitzat en la trobada d’aquest dissabte amb els religiosos de Catalunya al Col·legi del Sagrat Cor de Sarrià. La sala prevista per la conferència es va quedar petita i es va haver de traslladar l’acte a l’església de recinte escolar amb capacitat per 500 persones.

Sintonia no vol dir condescendència, perquè Rodríguez Carballo no va escatimar crítiques ni realisme davant la situació de la vida religiosa. És un arquebisbe dels que vesteix amb camisa clara i té les idees clares. “En la vida religiosa hi ha moltes llums, encara que alguns no les vulguin veure. Però tampoc ens ha d’espantar reconèixer les llacunes”, ha dit. I va plantejar que no “tampoc cal traumatitzar-se si alguns instituts de vida religiosa han de morir. L’important és que no desaparegui la vida consagrada. No cal dramatitzar”.

I, perquè sigui possible “en moments així només es pot estar ben equipats, revestits del Crist”. “No és el número el que salvarà la vida religiosa, és la caritat evangèlica”, una preocupació amb la qual segons Rodríguez Carballo també sintonitza plenament el papa Francesc.

També es tracta de reaccionar, de donar passos concrets, i de “fugir de la temptació de buscar sempre el culpable a fora”. Per això és necessari “no entretenir-se en exercicis de supervivència institucional o personal” i “tampoc encobrir-nos en un activisme desenfrenat o un misticisme desencarnat que no està ni al cel ni a la terra”.

Per això, el secretari per la Vida Consagrada va demanar “decisions oportunes, discernides, però radicals”. Perquè “la primera fidelitat de la vida consagrada és a l’Evangeli, no al carisma”. “Menys Francesc, Ignasi, Antoni Maria... i més Jesús”.

El Vaticà II, no negociable

José Rodriguez Carballo va situar com un altre punt important de la vida religiosa la fidelitat al Vaticà II: “Per als consagrats el Concili és un punt que no es pot negociar”. I va afirmar que els qui busquen en les reformes del Vaticà II tots els mals de la vida religiosa “neguen la presència de l’Esperit Sant en l’Església”.

Va explicar que a la Congregació per a la Vida Consagrada estan “especialment preocupats” per aquest tema: “estem veien veritables desviacions”. Sobretot perquè “no pocs instituts donen una formació no només pre-conciliar, sinó anti-conciliar. Això no és admissible, és situar-se fora de la història. És una cosa que ens preocupa molt en la Congregació”.

Finalment, en el torn de preguntes va remarcar, el paper de la dona dins de l’Església i va lamentar que encara falti “una teologia de la dona, feta per dones”. D’altra banda, va explicar el que planteja sempre a les visites “ad limina” que reben a la Congregació quan els bisbes plantegen problemes al voltant de la vida religiosa: “sempre els pregunto: ‘Què seria la seva església local sense els religiosos?’”

Alhora, “per respecte”, va declinar qualsevol tema referent a la successió episcopal de Barcelona.

L’acte va ser organitzat per la Unió de Religiosos de Catalunya. En la sessió del dissabte, oberta a tots els religiosos i religioses de Catalunya, el president de la URC va presentar el secretari de la Congregació per a la Vida Consagrada. Màxim Muñoz va remarcar que la seva elecció fa un any “representa un reconeixement del papa Francesc” als religiosos, ja que el papa es va fixar per un càrrec de confiança al qui fins aleshores havia estat escollit president dels superiors majors de les diverses ordes religioses mundials.

En l’acte també es va presentar la nova etapa de la col·lecció que publica conjuntament l’Editorial Claret i la URC amb documents vinculats a la vida religiosa. El primer text d’aquesta nova etapa és precisament el document de la Congregació per a la Vida Consagrada que convoca l’Any dedicat a la vida religiosa que se celebrarà el 2015. 

Rodríguez Carballo va estar dos dies a Barcelona i el divendres va tenir una reunió de treball amb els responsables de les ordes religioses presents a Catalunya.