Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El Museu de Montserrat conserva una de les col·leccions més importants de Ramon Casas a Catalunya, amb gairebé una trentena d’olis i dibuixos, la majoria dels quals formen part de la donació de Josep Sala Ardiz (1980). Casas és, juntament amb Rusiñol, l’artista més representatiu del Modernisme. Els aires que tots dos van respirar a París van significar una renovació majúscula en l’art català de final del segle XIX.

La commemoració dels 150 anys del naixement del cèlebre pintor és una bona oportunitat per posar l’accent en la rellevància del fons modernista del Museu de Montserrat, que exhibeix de forma permanent una selecció d’obres de primer nivell d’aquest pintor català. Podem dir que Montserrat és un punt de visita imprescindible per conèixer bé l’obra d’aquest pintor.

Així, el visitant pot trobar a l’exposició permanent algunes de les peces més icòniques de Casas, com ara la famosa Madeleine (1892), Abans del bany (1894) o Jove decadent (Després del ball) (1899), fruit de la seva millor etapa parisenca a Montmartre. En aquesta sala dedicada a Casas, que es troba al primer pis del Museu, s’hi mostren quadres de totes les èpoques de l’artista i dels temes principals de la seva pintura: la figura femenina, les curses taurines i la vida ciutadana de Barcelona.

L’Any Ramon Casas 2016 es manifesta al MDM amb una senyalització especial que subratlla la presència de Casas a Montserrat per ajudar el visitant a situar-hi un dels pintors paradigmàtics del Modernisme. El MDM també organitza un cicle de conferències per abordar la figura de Ramon Casas, que tindrà lloc a la tardor. Una altra de les accions serà la publicació d’un nou capítol de la secció 'Llanterna màgica' del web, on es podran resseguir, una per una, totes les obres de Casas que conserva el Museu de Montserrat. En aquest espai virtual també hi haurà les peces que habitualment no estan exposades, com els dibuixos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.