Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) M. del Mar Albajar ha estat escollida aquest matí nova abadessa del Monestir de Sant Benet de Montserrat. Les germanes benedictines han escollit una de les religioses més joves, de 44 anys, en la votació que s’ha fet sota la presidència del bisbe Agustí Cortés.

Maria del Mar Albajar i Viñas substitueix a Montserrat Viñas, després de vint anys com a abadessa i arran de la seva renuncia en sobrepassar els 70 anys d’edat. La nova abadessa és actualment mestra de novícies del monestir. També ha dirigit tallers de focusing i diverses sessions d’espiritualitat a monestir. És llicenciada en teologia per la Jesuit School of Theology de la Universitat de Santa Clara a Berkeley. Manté obert un compte a Twitter i a Facebook, en el que difon les activitats del monestir, alguns missatges de d’espiritualitat i on dóna suport a diverses causes feministes o de caire social i nacional.

Maria del Mar Albajar, nascuda a Barcelona el 1970, té estudis musicals, és diplomada en Ciències Empresarials i llicenciada en Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona, diplomada en Ciències Religioses a l'Iscreb abans de llicenciar-se a Berkeley.

Relleu per elecció

L’elecció de la nova abadessa s’ha fet entre les germanes benedictines que no superen els 70 anys. Després d’uns dies de recés, que han fet amb l’abat Josep Maria Soler, aquest matí han celebrat l’eucaristia amb el bisbe de Sant Feliu, que després ha presidit l’elecció. Totes les religioses reben un llista amb els noms de totes les germanes que poden ser escollides i cada una marca un dels noms de la llista. L’escrutini es fa públic i es repeteix fins que s’assoleix la majoria necessària.

En aquest cas, el relleu s’ha produït per la preceptiva renuncia que ha de presentar l’abadessa en complir els 70 anys segons les constitucions de les benedictines. Montserrat Viñas ja va presentar la renuncia fa tres anys, però se li va demanar que continués un temps més. Una curiositat és que la nova abadessa és neboda de Montserrat Viñas.

Entre les 59 comunitats de vida contemplativa femenina que hi ha a catalunya, només algunes tenen mare abadessa. En el cas de les benedictines hi ha l’abadessa de Sant Benet de Montserrat i la de Sant Pere de les Puel·les, Esperança Atarés, que ser elegida el 2011. Altres comunitats que tenen abadessa són clarisses i cistercenques. L’abadessa sempre s’escull per votació de tota la comunitat i acostuma a ser un càrrec vitalici o limitat en arribar a una determinada edat, però normalment no té una durada determinada. Quan renuncien al càrrec pasen a ser abadesses emèrites.

L’abadessa d’una comunitat es pot reconèixer perquè porta la creu abacial per sobre l’hàbit. En altres temps també havien dut bàcul com els bisbes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.