Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) L’arquebisbat de Barcelona ha enviat aquest dijous un comunicat en el que “lamenta la decisió anunciada per l’Ajuntament de Barcelona que la missa solemne amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè no figuri en el programa d’actes de la Festa Major de la ciutat”. Per l’arquebisbat, la decisió que anunciar ahir l’Ajuntament “trenca amb la tradició multisecular” i que la inclusió de la missa no va en contra del “respecte a les diferents sensibilitats dels barcelonins i barcelonines”.

La nota no deslegitima la decisió municipal de no assistir a la missa, i només lamenta l'exclusió del programa. Però argumenta que “la presència que els representants del poble en actes culturals, religiosos i socials” no contradiu “la laïcitat de l’Estat” i “l’harmonitza amb la manera de ser de la societat que és plurireligiosa”.

La nota recorda que aquesta celebració religiosa que dóna origen a la festa major de Barcelona es remunta al 1687 i que des del 1868 es fa de manera oficial. Aquest és el text de la nota:

Comunicat de l’Arquebisbat de Barcelona en relació al contingut del programa oficial de les festes de la Mercè 2015

Barcelona, 23 de juliol de 2015.- L’Arquebisbat de Barcelona lamenta la decisió anunciada per l’Ajuntament de Barcelona que la missa solemne amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de la Mercè no figuri en el programa d’actes de la Festa Major de la ciutat.

Aquesta decisió trenca amb la tradició multisecular que sempre ha reflectit el programa oficial de les festes de la Mercè, respectant les diferents sensibilitats dels barcelonins i barcelonines, atès que molts ciutadans de Barcelona són catòlics i valoren aquesta celebració enmig dels actes de la Festa. És bonic veure els representants del poble en actes culturals, religiosos i socials que els ciutadans valoren, organitzen i celebren. La laïcitat de l’Estat harmonitza amb la manera de ser de la societat que és plurireligiosa.

Enguany, els tradicionals actes cultuals per celebrar la Solemnitat de la Mare de Déu de la Mercè tindran lloc a la basílica situada a la Plaça de la Mercè de Barcelona, tal com ha succeït des del 24 de setembre de 1868.

Els orígens de la Festivitat de la Mare de Déu de la Mercè

La festa ret homenatge a la patrona de Barcelona, que va motivar la creació en la nostre ciutat de l’orde religiós dels Mercedaris el 24 de setembre de 1218, per rescatar captius i avui dedicada al servei dels empresonats. Segles més tard, el 1687, Barcelona fou atacada per una plaga terrible de llagosta i el poble invocà la protecció a la Mare de Déu de la Mercè. Quan se’n sortiren, la proclamaren patrona de l’arxidiòcesi i es va instituir la celebració a la ciutat, encara que no ho fou de manera oficial fins el 1868, amb el papa Pius IX.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.