Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) La Fundació Jesuïtes Educació ha emès aquest dimarts un comunicat sobre la denúncia de dos casos d'abusos sexuals de mitjans dels anys setanta. Els abusos presumptament els haurien comés dos professors laics de l'escola Sant Estanislau de Kostka de Barcelona, que actualment depèn dels jesuïtes. Els responsables del centre afirmen que el col·legi "se sent consternat davant de la informació" que s'ha fet pública aquest matí a través de l'emissora RAC1. Expliquen que "immediatament que n'hem tingut coneixement per la ràdio, i en aplicació del protocol d'actuació previst per la Generalitat, ens hem posat en contacte amb el Departament d'Ensenyament".

Tot i que el centre no té encara els detalls de la denúncia que s'ha presentat davant dels Mossos d'Esquadra, la fundació educativa dels Jesuïtes manifesta que "estem a la total disposició de les persones que sentin que han patit abusos sexuals, més enllà de les responsabilitats i prescripcions legals" i que " tenen les portes de l'escola obertes, i la direcció i titularitat del centre a la seva disposició".

Alhora, la nota es reafirma en que el "compromís amb la custòdia i protecció dels infants i joves és ferm" i explica que "en els darrers anys, i en el marc del nostre treball educatiu, hem elaborat els corresponents protocols de prevenció, i hem impartit la formació corresponent dels educadors amb entitats expertes".

Entre altres mesures, actualment els educadors de l'escola ha rebut formació en prevenció d'abusos sexuals i han de signar d'un codi ètic d'actuació. També darrerament s'ha iniciat "el desenvolupament de tallers per a alumnes i famílies per educar en aquesta prevenció tant a dins com a fora de l'escola". Precisament Kostka és un dels centres del jesuïtes on primer es va iniciar aquesta formació. A més de la nota, un portaveu de la Fundació també ha intervingut en diversos mitjans de comunicació.

El Col·legi Sant Estanislau de Kostka ha complert el 75 aniversari. Es va fundar el 1939 al centre de Barcelona i fins el 1984 no va tenir l'ubicació actual. Al llarg d'aquest temps l'escola ha tingut diversos titulars i fins el 2010 no es va incorporar a la Fundació Jesuïtes Educació.

Aquest és el text del comunicat:

Comunicat de Jesuïtes Educació

El Col·legi Kostka se sent consternat davant de la informació, apareguda a l'emissora RAC1, sobre dos presumptes casos d'abusos sexuals a l'escola, als anys 70. Immediatament que n'hem tingut coneixement per la ràdio, i en aplicació del protocol d'actuació previst per la Generalitat, ens hem posat en contacte amb el Departament d'Ensenyament.

Amb aquest comunicat, mostrem el nostre suport i solidaritat més incondicionals amb les víctimes d'abusos. I estem a la total disposició de les persones que sentin que han patit abusos sexuals, més enllà de les responsabilitats i prescripcions legals. Que sàpiguen que tenen les portes de l'escola obertes, i la direcció i titularitat del centre a la seva disposició.

El nostre compromís amb la custòdia i protecció dels infants i joves és ferm. Per això, en els darrers anys, i en el marc del nostre treball educatiu, hem elaborat els corresponents protocols de prevenció, i hem impartit la formació corresponent dels educadors amb entitats expertes.

Aquest treball educatiu, entre d'altres accions, es reflecteix en l'aplicació del protocol de prevenció d'abusos sexuals i d'un codi ètic d'actuació, que han de signar tots els educadors. Un protocol i un codi que comporten la formació en prevenció i formes d'actuació de tots els educadors. Al mateix temps, hem iniciat el desenvolupament de tallers per a alumnes i famílies per educar en aquesta prevenció tant a dins com a fora de l'escola.

Per a nosaltres l'educació és el més important, i per aquesta raó assumim la història de les nostres escoles, tant per les moltes coses positives, com per aquelles negatives, que hagin pogut causar algun mal. El Col·legi Kostka està celebrant els seus 75 anys d'història i la seva tasca educativa amb els milers d'infants i joves que han passat per les seves aules. Des d'aquest compromís continuat, i des de l'assumpció de la nostra història, reiterem el nostre suporti solidaritat amb tots ells i les seves famílies.

Josep Menéndez. Director Adjunt Fundació Jesuïtes Educació, entitat titular del Col.legi Kostka

Barcelona, 22 de març de 2016

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.