Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) L'arquebisbat de Barcelona ha comunicat amb una nota que aquest dilluns al matí el papa Francesc ha rebut en audiència privada el cardenal Lluís Martínez Sistach. Una audiència concedida pel papa a petició de l'arquebisbe de Barcelona i que coincideix amb les especulacions sobre el seu relleu.

Segons explica la nota de l'arquebisbat el motiu de l'audiència ha estat "informar amb més detall de la segona etapa del Congrés Internacional de Pastoral de les Grans Ciutats celebrada a Barcelona, de la publicació de les actes del Congrés en diverses llengües i de la creació de la 'Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats'”. En aquesta trobada al Vaticà "l’arquebisbe de Barcelona ha aprofitat per traslladar-li la reflexió que s’ha iniciat a l’arxidiòcesi sobre l’aplicació dels continguts del Congrés", especialment de les idees expressades pel papa en el discurs que va fer als participants del Congrés quan els va rebre a Roma el 27 de novembre.

La nota de l'arquebisbat afegeix que la trobada "ha permès analitzar diferents temes relacionats amb l’Església Arxidiocesana de Barcelona".

És la tercera audiència privada que el cardenal manté amb el papa Francesc des de la seva elecció encara no fa dos anys, una deferència poc habitual. En aquest temps, Martínez Sistach també ha participat en dues reunions de treball amb el papa, el març de l'any passat amb tots els bisbes catalans i en la del novembre amb cardenals i arquebisbes de tot el món.

L'audiència arriba quan Martínez Sistach s'acosta als 78 anys, que complirà a l'abril. Per tant, es compliran els tres anys de pròrroga al capdavant de Barcelona després de l'obligada renúncia que han de presentar els bisbes en complir els 75 anys.

Mentre les darreres setmanes han tornat a circular diversos noms i s'ha especulat sobre la imminència de la successió, l'arquebisbe Martínez Sistach ha presentat al papa diversos projectes amb els que podria avalar la seva continuïtat almenys fins a la tardor. Alhora, hi continua havent sobre la taula les incògnites del procés sobiranista que almenys s'allarguen fins el 27 de setembre, un context en el que qualsevol nomenament tindria una forta lectura política.

Finalment, no és un factor menor que el relleu a l'arquebisbat de Madrid no es va produir fins que Antonio Maria Rouco va complir els 78 anys. I en un moment de renovació de l'episcopat espanyol, Sistach està situat en els sectors amb sintonia amb l'actual papa. 

Tot i que el procés de selecció de candidats des de la nunciatura està engegat, la decisió final i el temps de relleu queda en mans del papa Francesc. I aquesta audiència pot posar nous elements sobre la taula si Francesc no té presa una decisió clara sobre la successió a Barcelona.

[Foto: Audiència del 2013]