Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Laïcat XXI) La diòcesi de Lleida va acollir aquest dissabte la Matinal de Laïcat XXI sobre el compromís social de la parròquia. Un jornada de les jornades que aquest curs ha donat continuïtat al Congrés de Laïcat celebrat a Poblet l’octubre de 2015. La jornada es va celebrar a l‘IREL i Ramon Prat va donar la benvinguda als assistents que provenien de diverses diòcesis  com Tortosa, Barcelona, Sant Feliu, Tarragona  i Lleida. Joan Carles Nicuesa, delegat d’apostolat seglar a Lleida i membre de Laïcat XXI junt amb Encarna Roldan van presentar la jornada

La Jornada pretenia donar eines per a impulsar i valorar la activitat social i caritativa de les parròquies per ajudar als laics i laiques compromesos a les parròquies a ser “sal de la terra i llum del món”. En la ponència sobre “Arrels i horitzons del compromís social de la parròquia”, Carles Sanmartín, delegat de pastoral social a Lleida, va remarcar la necessitat d’una renovació possible, urgent, costosa i joiosa i va obrir pistes de futur a partir d’experiències concretes.

Com les altres Matinals de Laïcat XXI, es van fer dos taller on els participants podien compartir la seva experiència i a la vegada recollir idees i propostes que ajudin a millorar i renovar la vida social i caritativa de les parròquies.

El primer taller “Punts per a una lectura crítica de la nostra acció social” va ser dinamitzat per Mercè Solé, vinculada durant molts anys al treball social i a Càritas, Loli Aguilar, treballadora social de Caritas de Barcelona, i Encarna Roldan, treballadora social de l’ Ajuntament de Barcelona. A partir de 8 punts es donaren eixos per a revisar la qualitat evangèlica , diocesana, i social del que es fa a les parròquies.

El segon taller va ser conduit per Ramon Baró, president de Càritas de Lleida, que es va centrar en “Nous reptes en l’acció social des de la parròquia: paper de laics i laiques”, a partir d’experiències reeixides de diferents parròquies de Lleida, per exemple, en el món dels immigrants i les famílies.

A la tarda i després de compartir el dinar, Josep Maria Forné, professor i polític va ajudar a la reflexió sobre les dificultats i les possibilitats del compromís polític des de la fe cristiana. També l’equip de les Llars del Seminari va presentar aquesta iniciativa que el bisbat de Lleida ha dut a terme amb la implicació de molts laics i laiques per a oferir vivenda  a famílies desnonades.

La Eucaristia va ser presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Jiménez, que va mostrar l’acollida de la diòcesi a aquesta iniciativa laïcal participant en tota la jornada.

Amb aquesta Matinal acaba un cicle de tres matinals que Laïcat XXI ha realitzat a Barcelona sobre Eucaristia celebració i acollida: a  Tarragona  sobre la parròquia que escolta i anuncia; i a Lleida sobre el compromís social de la parròquia. A més, i en motiu de la publicació de l’Amoris Laetitia, es va realitzar una Matinal a Barcelona  sobre aquesta exhortació del papa Francesc sobre la família: "Amoris Laetitia, i ara què fem?”.