Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Valors com la coherència, el compromís, el rigor i la lluita per la llibertat tenen espai avui en el periodisme. És el tema de la taula rodona que aquest dijous organitza a Barcelona Cristianisme i Justícia en record de Lluís Espinal. Hi intervindran Llúcia Oliva, Xavier Giró i Albert Sáez per parlar del paper dels mitjans de comunicació en el tractament de la realitat social.

L’acte s’emmarca en el 30 aniversari de la mort de Lluís Espinal, jesuïta i periodista nascut a Sant Fruitós de Bages el 1932 i assassinat a Bolívia el 1980 pel seu compromís en la lluita per la justícia i la llibertat d’expressió. Espinal, periodista i especialitzat en cinema, havia treballat a Televisió Espanyola els anys 60, però el contingut de crítica social dels seus programes va topar amb la censura. L’any 1967 li van prohibir un programa sobre les vivendes miserables dels barris marginals de Barcelona i una entrevista amb Alfons Comín, per la qual cosa decideix dimitir i marxa cap a Bolívia.

Hi arriba el 1968, quan aquest país –i pràcticament tot Amèrica Llatina- vivia una època de dictadures i repressió. A Bolívia, Espinal –conegut com a Lucho – exerceix la seva feina com a periodista i crític de cinema, denuncia la dramàtica situació que s’està vivint, la repressió militar i les violacions dels Drets Humans. La seva veu es va fer incòmoda.

La trajectòria professional i vital de Lluís Espinal és referent d’una manera d’entendre i exercir el periodisme. Tot recordant aquest testimoni, el centre d’estudis Cristianisme i Justícia vol obrir un diàleg sobre el periodisme i el paper dels mitjans de comunicació avui.

La Taula rodona amb el titol “Periodisme i justícia: a l’ombra de Lluís Espinal” comptarà amb Llúcia Oliva, periodista i presidenta del Consell de la Informació de Catalunya; Albert Sáez, director adjunt de “El Periódico de Catalunya”; i Xavier Giró, professor de periodisme i director del Postgrau en la Comunicació dels Conflictes i la Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Serà dijous, 6 de maig, a les 19’30h a Cristianisme i Justícia (Roger de Llúria, 13. Barcelona).